Havenafdaken bij Asiadok

Beschrijving

Aan de oostkaai van het Asiadok, evenwijdig met de Noorderlaan, ijzeren havenafdaken van 1888-92, oorspronkelijk bedoeld als houtmagazijnen (zie Houtdok). Vanaf 1890 geleidelijk ingericht als quarantainestallen, in onbruik sinds circa 1980. Een stuk met zes veeplaatsen wordt bewaard in het Nationaal Scheepvaartmuseum (Steen). Negen afdaken werden in 1987 gerestaureerd en gerenoveerd onder leiding van Ferre Verbaenen en K. Van Hoolst tot nieuwe kantoor- en opslagruimte ten behoeve van een firma in onderhoudsproducten.

• HIMLER A., Renovatie van karantijnstallen aan kaai 28 door de firma BOMA, in Kon. Havenwerktuigen S.K., XXXXII, jan. 1988, p. 15-16.

Auteurs :  Himler, Albert, Plomteux, Greet