Kempischdok

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Kempischdok

Beschrijving

Kempischdok, haaks op het Houtdok (noord) en evenwijdig met het Asiadok (oost) voltooid in 1873. Naamgeving naar de Kempische Vaart die hier dwars doorliep en waarvan de uitstulping aan de noordwestkant rest.

Voornamelijk bestemd voor lossen van ijzerwaren en steenkolen zie onmiddellijke nabijheid van goederenstation Dokken-Stapelplaats (Noorderplaats). Op de zuidkaai nummer 35 stond in 1890-1926 de befaamde "kolentip", een wagonkipper voor 25 ton steenkolen bediend door middel van perswater.

Auteurs: Plomteux, Greet; Himler, Albert

Aanvullende informatie

In 2006 werd de westzijde van het Kempischdok ingericht met aanlegsteigers voor een jachthaven. De vroegere functie(s) is/zijn niet meer aanwezig.