Beverenstraat

Beschrijving

Van kruispunt Statiestraat/ Neerstraat/ Astridlaan naar Beveren, reeds vermeld in 1775. Het tracé is echter ouder: vanaf " 't Gildhof" tot aan de Damwegel voorheen de Langestraat, verderop de Bouckveldstraat (oudste bron van 1569). Lintbebouwing van één bouwlaag vanaf het vierde kwart van de 19de eeuw, of twee bouwlagen onder meer nummer 20-22 zijnde twee woonhuizen met parement in meer vooruitstrevende stijl uit de jaren 1930; nummer 20 getypeerd door rechthoekige, doorgetrokken bow window, nummer 22 door gebogen erker. Deuren met decoratief smeedijzeren hekken.

Nummer 8-10-10A eerst leerlooierij en steenoven, van 1822 tot 1940 brouwerij Devos, later maalderij. Nummer 7 aan de hoek met Groenstraat, woning waarachter voormalige weefschool (circa midden 19de eeuw) en mandenmakerschool (vóór de Eerste Wereldoorlog), later cichorei-ast en cichoreifabriek, heden onder meer garages.

• VANDEWALLE G., De straten te Lichtervelde, in Lichterveldse "Ziek-zakjes" 1, Lichtervelde, 1995, p. 11.
  • VANDEWALLE G., Lichtervelde, Wandeling vanaf het stationsplein naar het marktplein, Lichtervelde, s.d., p. 48.

Auteurs: De Gunsch, Ann; Metdepenninghen, Catheline; Tansens, Annick; Vanneste, Pol