Suezdok

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Suezdok

Beschrijving

Het Suezdok is een verbindingsdok tussen het Kattendijkdok en het Amerikadok. Het dok werd tussen 1881 en 1887 gegraven en is 114,50 meter lang en 50,03 meter breed. De naam van het dok verwijst naar het toen vrij recent geopende Suezkanaal (1869). Op de oostkaai van het Suezdok, kaai nummer 63, domineert de voormalige brandweerkazerne het beeld. Aan noordzijde liggen de monumentale Siberiabruggen. Op de westkaai van het Suezdok, kaai nummer 46, staan twee haaks op elkaar gebouwde loodsen, de Suez- en de Panamaloods. De Suezloods is een voorbeeld van de standaard eind-19de-eeuwse open ijzeren afdaken die men overal in de haven en langs de Scheldekaaien terug vindt. Deze afdaken zijn samengesteld uit een reeks parallelle afdaken op Polonceauspanten, rustend op gietijzeren pijlers met halfronde stootblokken. De Panamaloods heeft een andere, wellicht recentere constructie: ze bestaat uit twee zeer lange traveeën, hoger dan de andere afdaken.

Wikipedia, Suezdok, geraadpleegd op 16 oktober 2015.