Potteriestraat

Beschrijving

Van Hoogstraat naar Zwevezelestraat, tracé reeds bestaand in 1641, zie A. Sanderus. Voornamelijk woonfunctie en enkele winkelpanden. 19de-eeuwse en mogelijk oudere kernen, met vernieuwde 20ste-eeuwse parementen. Tevens enkele recente appartementsgebouwen.

Nummer 15-17 eenheidsbebouwing van arbeidershuizen van één bouwlaag, heden onder geknikt zadeldak in plaats van zadeldak. Voorts gebouwen van twee bouwlagen. Nummer 12 gecementeerde lijstgevel met 19de-eeuwse bovenvensters en 20ste-eeuwse winkelpui en poort. Nummer 13, woonhuis met bakstenen gevelparement uit het vierde kwart van de 19de eeuw getypeerd door de rondbogen van muuropeningen en fries.

Nummer 11 A, met imitatiebanden bepleisterde lijstgevel, verfraaid door middel van diamantkoppen ter hoogte van de lateien. Nummer 1, winkel-woonhuis met art-decogetint gevelparement uit de jaren 1920 onder 19de-eeuws mansardedak met behouden zinken oeil-de-boeuf. Nummer 4, vernieuwd parement van geglazuurde tegels en rozetten uit het tweede kwart van de 20ste eeuw. Nummer 23 aan de hoek met Hoogwielkestraat, heden winkel-woonhuis, in oorsprong hoekherberg "Het wit paard", samen met nummer 21 als 19de-eeuwse eenheidsbebouwing; in 1938 als woonhuis gerenoveerd naar ontwerp van J. De Bruycker (Roeselare), onder meer gevelparement in "klassieke" stijl met erker uitlopend in afgerond balkon en schilddak.

Nummer 22, heden dubbelhuis, voorheen eenheidsbebouwing met in 1992 gesloopte hoekherberg "De Nieuwe Kroon"; houtwerk aangepast in de jaren 1940, zie zware kroonlijst en neorococodeur; naar verluidt slaapkamerwand naar ontwerp van J. De Bruycker.

• Gemeentelijk archief Lichtervelde, Bouwaanvragen, 1938.
  • De Bruycker P., Architect Jos De Bruycker, 1891-1942, onuitgegeven proefschrift, Hoger Architectuurinstituut Sint-Lucas, Gent, p. 42.
  • Van Devyvere F., Onder de slopershamer verdwenen in 1992, in Negende Jaarboek van de Heemkundige Kring Karel Van de Poele te Lichtervelde, 1993, p. 60.

Auteurs: De Gunsch, Ann; Metdepenninghen, Catheline; Tansens, Annick; Vanneste, Pol