Statieplaats

Beschrijving

Langwerpig plein ten noordoosten van het station. Aangelegd in 1856 naar aanleiding van de ingebruikname van de spoorlijn Brugge-Kortrijk in 1847, lijn naar Veurne (1858) in 1870 verlengd tot Adinkerke-Duinkerke en in 1880 uitgebreid tot Gent. Overweg ten zuidoosten; voordat de Kortemarkstraat in 1907 verbreed werd, was er ook een overweg voor de Hazeltstraat. Eenzijdig bebouwd plein met lijstgevels. De meeste bebouwing klimt op tot het vierde kwart van de 19de eeuw, echter talrijke aanpassingen met betrekking tot de gevelparementen en winkelpuien.

De oprichting van een jaarlijkse paardenmarkt in 1905 verhoogt de vestiging van paardenhandelaars in de omgeving van het station, de hotelfunctie is eveneens essentieel voor de paardenhandel. Tevens talrijke herbergen. Nummer 18, herberg "Stad Brugge" met poort, reeds vermeld in 1888. Nummer 20 aan de hoek met Surmontstraat het voormalige "Au Pavillon" een herberg, restaurant en hotel, de pendant op de noordwesthoek café des Arcades is inmiddels verdwenen. Nummer 4, "café Alcyon", naar het fietsenmerk verkocht in de fietsenwinkel rechts ervan, reeds vermeld in 1909.

• VANDEWALLE G., Lichtervelde in oude foto's, Eeklo, 1993, p. 112-113.

Auteurs: De Gunsch, Ann; Metdepenninghen, Catheline; Tansens, Annick; Vanneste, Pol