Basijnsmolenstraat

inventaris bouwkundig erfgoed \ geheel \ straat

Locatie

Provincie West-Vlaanderen
Gemeente Staden
Deelgemeente Onbepaald
Straat Basijnsmolenstraat

Administratieve gegevens

Gebeurtenissen
  • Inventarisatie Staden (geografische inventarisatie: 01-01-2001 - 31-12-2001).

Juridische gevolgen

Beknopte karakterisering

Beschrijving

Straat genoemd naar de voormalige z.g. "Basijnsmolen", in 1825 als houten korenmolen gebouwd i.o.v. brouwer J. Basijn, die zich ca. 1809 te Oostnieuwkerke vestigde en er burgemeester was in 1830-1836. Deze staakmolen werd in 1869 vervangen door een kleinere, op een hoge bakstenen rompvormige voet met stelling. In 1896 definitieve sloop van de molen, nadat ca. 1892 het brouwerijdomein verkocht en verkaveld werd. Bewaarde voormalige brouwerswoning (cf. nr. 11).

Voorheen landelijke straat, doch recentere inplanting van bouwmaterialenbedrijf Hersi en villabouw. Nr. 7/ Cockstraat: laag XIX d/ XX a-hoekhuis onder mansardedak (bitume en mechanische pannen); typerende cementering met schijnvoegen en dakvensters in afgestompte puntgevel.

  • GEMEENTELIJKE CULTUURRAAD, Gemeente Staden. Staen-Oost-West-Route, Staden, 1987, p. 22-23.

Bron: De Gunsch A., Metdepenninghen C. & Vanneste P. met medewerking van  Tansens A. 2001: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie West-Vlaanderen, Arrondissement Roeselare, Kantons Hooglede - Izegem - Lichtervelde, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 17N2, Brussel - Turnhout.

Relaties

Geen afbeelding beschikbaar

maakt deel uit van Oostnieuwkerke

Oostnieuwkerke (Staden)

omvat Herenhuis

Basijnsmolenstraat 11, Staden (West-Vlaanderen)

Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.