erfgoedobject

Brandweerkazerne

bouwkundig element
ID
10739
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/10739

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als beschermd monument Brandweerkazerne
    Deze bescherming is geldig sinds

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Brandweerkazerne
    Deze vaststelling is geldig sinds

Beschrijving

Brandweerkazerne aan kaai nummer 63 ten oosten van het Suezdok; verdieping en zolder sedert 1959 ingericht ten behoeve van de Technische Dienst van het Havenbedrijf (HB/TD) der stad Antwerpen, directie en administratie.

Imposant gebouw in neotraditionele stijl van 1922 naar ontweerp van Emiel Van Averbeke, geïnspireerd op het in 1893 afgebrande Hansahuis (zie Bonapartedok). Rechthoekig gesloten blok van vier vleugels rondom open binnenkoer, drie bouwlagen hoog onder overkragende licht ingebogen schilddaken (leien) met talrijke dakkapellen en schoorstenen; enkel het westelijk deel bleef gespaard bij de dakbrand van 1956. Vrijwel identieke oost- en westgevel van vierentwintig traveeën, noord- en zuidgevel van achttien traveeën. Lijstgevels van bak- en natuursteen op hoge sokkel met horizontaliserende kordonvormende lekdrempels, speklagen en brede kroonlijst.

Kruisvensters met negblokken onder per verdieping verschillend ontlastingssysteem. Rondboogdeuren en -poorten in geblokte, geprofileerde omlijsting, de grote poorten aan oostzijde bestemd voor de brandweerwagens.

Achter de slechts twee bouwlagen tellende middenpartij (negen traveeën) van de zuidgevel verheft zich aan koerzijde de onvoltooid gebleven vierkante toren met speklagen en kruisvensters voor oefeningen en het drogen van de brandweerslangen.

  • AERTS W., Emiel van Averbeke (1876-1946). Stadshoofdbouwmeester. Zijn bijdrage tot de moderne bouwkunst te Antwerpen, onuitgegeven licentiaatsverhandeling Rijksuniversiteit Gent, 1977, p. 149-150.

Bron: KENNES H., PLOMTEUX G. & STEYAERT R. met medewerking van WYLLEMAN L. & HIMLER A. 1992: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Stad Antwerpen, Fusiegemeenten, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 3nd, Brussel - Turnhout.
Auteurs: Plomteux, Greet; Himler, Albert
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)

Aanvullende informatie

De dakbrand waarbij enkel het westelijk deel van het dak bewaard bleef, vond plaats op 26 april 1954. De nieuwe dakconstructie werd uitgevoerd in beton.

  • Informatie verkregen van J. Van Staeyen (23 juni 2020).
Auteurs: Verhelst, Julie
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)

Bij de realisatie van het nieuwe Havenhuis op kaai 63 naar ontwerp van architect Zaha Hadid werd de historische brandweerkazerne geïntegreerd in het nieuwbouwproject. Hierbij werd in 2015-2016 een grondige gevel- en dakrestauratie doorgevoerd. Bij de bouw van het nieuwe gedeelte werd de voormalige brandweerkazerne niet aangetast: de draagstructuur van de nieuwbouw bevindt zich enerzijds ten zuiden van het gebouw, anderzijds op de binnenkoer van het pand. Het zuidelijke torentje werd deels ingekort en verlengd met een beglaasde koker en aangewend als liftschacht voor ontsluiting van de bovenbouw.

Auteurs: Hooft, Elise
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)

Relaties

  • Is gerelateerd aan
    Suezdok

  • Is deel van
    Haven


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Brandweerkazerne [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/10739 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.