erfgoedobject

Brandweerkazerne

bouwkundig element
ID: 10739   URI: https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/10739

Juridische gevolgen

 • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Brandweerkazerne
  Deze vaststelling is geldig sinds 29-03-2019

 • is aangeduid als beschermd monument Brandweerkazerne
  Deze bescherming is geldig sinds 25-04-2000

Beschrijving

Brandweerkazerne aan kaai nummer 63 ten oosten van het Suezdok; verdieping en zolder sedert 1959 ingericht ten behoeve van de Technische Dienst van het Havenbedrijf (HB/TD) der stad Antwerpen, directie en administratie.

Imposant gebouw in neotraditionele stijl van 1922 naar ontweerp van Emiel Van Averbeke, geïnspireerd op het in 1893 afgebrande Hansahuis (zie Bonapartedok). Rechthoekig gesloten blok van vier vleugels rondom open binnenkoer, drie bouwlagen hoog onder overkragende licht ingebogen schilddaken (leien) met talrijke dakkapellen en schoorstenen; enkel het westelijk deel bleef gespaard bij de dakbrand van 1956. Vrijwel identieke oost- en westgevel van vierentwintig traveeën, noord- en zuidgevel van achttien traveeën. Lijstgevels van bak- en natuursteen op hoge sokkel met horizontaliserende kordonvormende lekdrempels, speklagen en brede kroonlijst.

Kruisvensters met negblokken onder per verdieping verschillend ontlastingssysteem. Rondboogdeuren en -poorten in geblokte, geprofileerde omlijsting, de grote poorten aan oostzijde bestemd voor de brandweerwagens.

Achter de slechts twee bouwlagen tellende middenpartij (negen traveeën) van de zuidgevel verheft zich aan koerzijde de onvoltooid gebleven vierkante toren met speklagen en kruisvensters voor oefeningen en het drogen van de brandweerslangen.

 • AERTS W., Emiel van Averbeke (1876-1946). Stadshoofdbouwmeester. Zijn bijdrage tot de moderne bouwkunst te Antwerpen, onuitgegeven licentiaatsverhandeling Rijksuniversiteit Gent, 1977, p. 149-150.

Bron     : Kennes H., Plomteux G. & Steyaert R. met medewerking van Wylleman L. & Himler A. 1992: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Stad Antwerpen, Fusiegemeenten, Bouwen door de eeuwen heen in in Vlaanderen 3ND, Brussel - Turnhout.
Auteurs : Himler, Albert, Plomteux, Greet
Datum  : 1992

Aanvullende informatie

Bij de realisatie van het nieuwe Havenhuis op kaai 63 naar ontwerp van architect Zaha Hadid werd de historische brandweerkazerne geïntegreerd in het nieuwbouwproject. Hierbij werd in 2015-2016 een grondige gevel- en dakrestauratie doorgevoerd. Bij de bouw van het nieuwe gedeelte werd de voormalige brandweerkazerne niet aangetast: de draagstructuur van de nieuwbouw bevindt zich enerzijds ten zuiden van het gebouw, anderzijds op de binnenkoer van het pand. Het zuidelijke torentje werd deels ingekort en verlengd met een beglaasde koker en aangewend als liftschacht voor ontsluiting van de bovenbouw.


Auteurs : Hooft, Elise


Relaties

 • Is deel van
  Haven
  Antwerpen (Antwerpen)

 • Is gerelateerd aan
  Suezdok
  Suezdok zonder nummer (Antwerpen)

Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2019: Brandweerkazerne [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/10739 (Geraadpleegd op 27-05-2019)