Brandweerkazerne

inventaris bouwkundig erfgoed \ bouwkundig relict

Locatie

Provincie Antwerpen
Gemeente Antwerpen
Deelgemeente Antwerpen
Straat Zaha Hadidplein
Locatie Zaha Hadidplein 1, Antwerpen (Antwerpen)
Status Bewaard

Administratieve gegevens

Gebeurtenissen
  • Adrescontrole Antwerpen (adrescontroles: 23-07-2007 - 23-07-2007).
  • Inventarisatie Antwerpen (geografische inventarisatie: 01-01-1976 - 31-12-1992).
Links

Juridische gevolgen

is beschermd als monument Brandweerkazerne

Deze bescherming is geldig sinds 25-04-2000.

is vastgesteld als bouwkundig erfgoed Brandweerkazerne

Deze vaststelling is geldig sinds 14-09-2009.

Beknopte karakterisering

Beschrijving

Brandweerkazerne aan kaai nummer 63 ten oosten van het Suezdok; verdieping en zolder sedert 1959 ingericht ten behoeve van de Technische Dienst van het Havenbedrijf (HB/TD) der stad Antwerpen, directie en administratie.

Imposant gebouw in neotraditionele stijl van 1922 naar ontweerp van Emiel Van Averbeke, geïnspireerd op het in 1893 afgebrande Hansahuis (zie Bonapartedok). Rechthoekig gesloten blok van vier vleugels rondom open binnenkoer, drie bouwlagen hoog onder overkragende licht ingebogen schilddaken (leien) met talrijke dakkapellen en schoorstenen; enkel het westelijk deel bleef gespaard bij de dakbrand van 1956. Vrijwel identieke oost- en westgevel van vierentwintig traveeën, noord- en zuidgevel van achttien traveeën. Lijstgevels van bak- en natuursteen op hoge sokkel met horizontaliserende kordonvormende lekdrempels, speklagen en brede kroonlijst.

Kruisvensters met negblokken onder per verdieping verschillend ontlastingssysteem. Rondboogdeuren en -poorten in geblokte, geprofileerde omlijsting, de grote poorten aan oostzijde bestemd voor de brandweerwagens.

Achter de slechts twee bouwlagen tellende middenpartij (negen traveeën) van de zuidgevel verheft zich aan koerzijde de onvoltooid gebleven vierkante toren met speklagen en kruisvensters voor oefeningen en het drogen van de brandweerslangen.

  • AERTS W., Emiel van Averbeke (1876-1946). Stadshoofdbouwmeester. Zijn bijdrage tot de moderne bouwkunst te Antwerpen, onuitgegeven licentiaatsverhandeling Rijksuniversiteit Gent, 1977, p. 149-150.

Bron: Kennes H., Plomteux G. & Steyaert R. met medewerking van Wylleman L. & Himler A. 1992: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Stad Antwerpen, Fusiegemeenten, Bouwen door de eeuwen heen in in Vlaanderen 3ND, Brussel - Turnhout.

Auteurs: Himler, Albert & Plomteux, Greet

Datum tekst: 1992

Relaties

Geen afbeelding beschikbaar

maakt deel uit van Haven

Antwerpen (Antwerpen)

is gerelateerd aan Suezdok

Suezdok zonder nummer, Antwerpen (Antwerpen)

Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.