G. Gezellestraat

Gemeente Staden
Deelgemeente Oostnieuwkerke
Straat G. Gezellestraat

• Inventarisatie Staden (geografische inventarisatie: 01-01-2001 - 31-12-2001).

Beschrijving

Straat met een L-vormig tracé, vertrekkend van het kruispunt Basijnsmolen-, Slijpers- en Spanjestraat tot het Dorpsplein. Naamgeving in 1930 n.a.v. het honderdste geboortejaar van Guido Gezelle (1830-1899). Op de Atlas der Buurtwegen (ca. 1843) aangeduid als een straat met vnl. lintbebouwing, wat haar ook vandaag nog typeert. Overwegend arbeiders- en burgerhuizen van twee à vijf trav. en één à twee bouwl. onder pannen zadeldaken (n // straat), soms geknikt. Eenvoudige bakstenen lijstgevels, meestal verbouwd.

• GEMEENTELIJKE CULTUURRAAD, Gemeente Staden. Staen-Oost-West-Route, Staden, 1987, p. 27.