Geografisch thema

Roeselarestraat

ID
6414
URI
https://id.erfgoed.net/themas/6414

Beschrijving

Noordoostelijke uitvalsweg van het Dorpsplein naar Roeselare. Tot het kruispunt met de Meulebroekenlaan een recht tracé, waarna de weg naar het oosten afbuigt. Op de P.C. Poppkaart (circa 1850) als zogenaamd Moststraat (zie gehucht "De Most" naar het einde van de straat) aangeduid met een tamelijk geconcentreerde bebouwing tot het kruispunt met de Mandel- en Brabandstraat.

Overwegend lintbebouwing met burger- en arbeidershuizen, en handelspanden. Nummers 2-6/ Dorpsplein: voormalige "Brouwerij Vandenbulcke" met burgerhuis en cafés (zie nummer 4). Nummer 22 aan de hoek met Mandelstraat: café " 't Neerhof". Nummer 27: dubbelhuis uit het vierde kwart van de 19de eeuw met geschilderd opschrift "bank van roeselare" in de zijgevel en links aanpalend vermoedelijk voormalige smidse onder sheddaken (nok parallel aan de straat). Nummer 38: café "De nieuwe voerman". Aan het kruispunt met de Meulebroekenlaan, gemeenteschool uit het eerste kwart van de 20ste eeuw (zie nummer 59); en arduinen gedenksteen voor de slachtoffers van het 14de linieregiment op 2 en 3 oktober 1918, bronzen plaat met inscriptie: "Gedenkt de 777 helden van het 14e linie die hier hun bloed vergoten voor het vaderland op 2 en 3 X 1918" (zelfde tekst in het Frans). Op de hoek met de Vyvestraat: gedenkplaat voor de bevrijding van Oostnieuwkerke en "De Most" in 1918.

Eenvoudige doorsnee-architectuur uit de tweede helft van de 19de eeuw en het eerste kwart van de 20ste eeuw, van drie à zes traveeën en één à twee bouwlagen onder, soms geknikte, pannen zadeldaken (nok parallel aan de straat). Eenvoudige bakstenen lijstgevels, soms met schijnvoegen gecementeerd en/ of witgeschilderd. Nummer 21: burgerhuis uit het tweede kwart van de 20ste eeuw, nog in de lijn van de art deco; typerende brede rechthoekige vensters met een geriemde arduinen omlijsting en glas in lood.

Naar het straatuiteinde, (verbouwde) boerenarbeidershuizen met achtergelegen nutsgebouwen.

  • BALLYN W., Oostnieuwkerke voor en na de Grote Oorlog, Normaalschool Torhout, 1997-1998, onuitgegeven eindwerk Regentaat, p. 45.
  • JACOBS M., Zij die vielen als helden... Inventaris van de oorlogsgedenktekens van de twee wereldoorlogen in West-Vlaanderen, Deel 2, p. 298-299.

Bron: DE GUNSCH A., METDEPENNINGHEN C. & VANNESTE P. met medewerking van TANSENS A. 2001: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie West-Vlaanderen, Arrondissement Roeselare, Kantons Hooglede - Izegem - Lichtervelde, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 17n2, Brussel - Turnhout.
Auteurs: De Gunsch, Ann; Metdepenninghen, Catheline; Tansens, Annick; Vanneste, Pol
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties

  • Omvat
    Boerenarbeiderswoning

  • Omvat
    Brouwerswoning Vandenbulcke en café

  • Omvat
    Burgerhuis

  • Omvat
    Burgerhuis

  • Omvat
    Burgerhuis

  • Omvat
    Burgerhuis

  • Omvat
    Dorpswoning met werkplaats

  • Omvat
    Gemeentelijke basisschool

  • Omvat
    Langgestrekte hoeve de Most

  • Omvat
    Neoclassicistisch burgerhuis

  • Is deel van
    Oostnieuwkerke


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Roeselarestraat [online], https://id.erfgoed.net/themas/6414 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.