Sleihagestraat

Gemeente Staden
Deelgemeente Onbepaald
Straat Sleihagestraat

• Inventarisatie Staden (geografische inventarisatie: 01-01-2001 - 31-12-2001).

Beschrijving

N.-uitvalsweg van het Dorpsplein naar Sleihage en Hooglede, op de P.C. Poppkaart (ca. 1850) aangeduid als "Chemin d' Oostnieuwkerke à Hooglede". In de dorpskom, vnl. lintbebouwing met burger- en arbeidershuizen, en handelspanden.

Doorsnee-architectuur uit XIX B en XX a/ b, twee à vijf trav. en één à twee bouwl. onder pannen zadeldaken (n // straat), soms geknikt. Eenvoudige bakstenen lijstgevels, soms met schijnvoegen gecementeerd en/ of witgeschilderd. Nr. 7: XIX d-burgerhuis van twee bouwl; witgeschilderde lijstgevel met hoeklisenen en rechte baksteenfries, onderbroken door uitkragend dakvenster in puntgevel met arduinen aandak en drielobbig spaarveld. Nr. 11: met imitatiebanden gecementeerde en oker en geel beschilderde lijstgevel; typerende gootlijst op consoles en getoogde bovenvensters in een geriemde omlijsting met diamantkop als sluitsteen. Nrs. 16-18/ Meulebroekenlaan: samenstel van enkelhuizen in spiegelbeeldschema, uit de jaren 1930 in de lijn van de nieuwe zakelijkheid cf. parement van bruine sierbaksteen en strekse metselwerkverbanden. Tevens kwalitatieve nieuwbouw van bankfilialen: nr. 1, KBC-bank n.o.v. architect A. Sabbe (eigen architect KBC) van 1995-1999; nr. 2, BACOB-bank n.o.v. architecten R. Coussée (Rumbeke) en K. Goris (Meise) van 1992.

Buiten de dorpskom, verspreide hoevebouw met losse, lage bestanddelen (cf. nr. 71), en, sinds 1950, de gemeentelijke begraafplaats van Oostnieuwkerke.

• GEMEENTELIJKE CULTUURRAAD, Gemeente Staden. Staen-Oost-West-Route, Staden, 1987, p. 23.