Slijperstraat

inventaris bouwkundig erfgoed \ geheel \ straat

Locatie

Provincie West-Vlaanderen
Gemeente Staden
Deelgemeente Onbepaald
Straat Slijperstraat

Administratieve gegevens

Gebeurtenissen
  • Inventarisatie Staden (geografische inventarisatie: 01-01-2001 - 31-12-2001).

Juridische gevolgen

Beknopte karakterisering

Beschrijving

Straat met een recht tracé van het kruispunt Basijnsmolen-, Guido Gezelle- en Spanjestraat tot de Colliemolenstraat. Naar verluidt zou de naamgeving afgeleid zijn van het slijpen van hakbijlen in deze in XVIII nog bosrijke streek. Op de P.C. Poppkaart (ca. 1850) reeds met deze naam aangeduid als een landelijke straat. Nr. 1: klooster en school van de Zusters van de H.Vincentius; XIX B-volumes nog herkenbaar doch sterk verbouwd. Nr. 10: Rustoord H.familie. Sinds enkele jaren, toenemende villabouw. Nr. 32: achterin gelegen hoeve met losse bestanddelen, L-vormig gegroepeerd rondom een onverhard erf; ernaast, vervallen roterij uit het interbellum.

  • GEMEENTELIJKE CULTUURRAAD, Gemeente Staden. Staen-Oost-West-Route, Staden, 1987, p. 26.

Bron: De Gunsch A., Metdepenninghen C. & Vanneste P. met medewerking van  Tansens A. 2001: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie West-Vlaanderen, Arrondissement Roeselare, Kantons Hooglede - Izegem - Lichtervelde, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 17N2, Brussel - Turnhout.

Relaties

Geen afbeelding beschikbaar

maakt deel uit van Oostnieuwkerke

Oostnieuwkerke (Staden)

omvat Rustoord Heilige Familie

Slijperstraat 10, Staden (West-Vlaanderen)

omvat Wegkapel

Slijperstraat zonder nummer, Staden (West-Vlaanderen)

Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.