Spanjestraat

Gemeente Staden
Deelgemeente Onbepaald
Straat Spanjestraat

• Inventarisatie Staden (geografische inventarisatie: 01-01-2001 - 31-12-2001).

Beschrijving

Z.W.-uitvalsweg met een recht tracé, van het kruispunt Basijnsmolen-, Guido Gezelle- en Slijpersstraat tot Passendale. Op de P.C. Poppkaart (ca. 1850) aangeduid als "Passchendaele Straet"; huidige naamgeving naar de ongewijzigde Spaanse territorialiteit in 1678-1713 van de heerlijkheid Ogierlande onder het Brugse Vrije. Kilometerpaal met cijfer "2" dicht bij de grens met Passendale.

Aan het begin van de straat, verspreide bebouwing. Vnl. arbeiders- en burgerhuizen van één à twee bouwl. onder, soms geknikte, pannen zadeldaken (n // straat). XIX B-arbeiderswoningen meestal met voortuin, XX a-huizen op de rooilijn. Nr. 25: enkelhuis van twee bouwl. uit de jaren 1930; straatparement van rode sierbaksteen gemarkeerd door doorgetrokken grijsbeschilderde lateien van simili-steen en driezijdige erker op uitkragende sokkel; behouden houtwerk o.m. schuiframen.