Pomphuis bij droogdok 7

inventaris bouwkundig erfgoed \ bouwkundig relict

Locatie

Provincie Antwerpen
Gemeente Antwerpen
Deelgemeente Antwerpen
Straat Droogdokken
Locatie Droogdokken zonder nummer, Antwerpen (Antwerpen)
Status Bewaard

Administratieve gegevens

Gebeurtenissen
  • Adrescontrole Antwerpen (adrescontroles: 23-07-2007 - 23-07-2007).
  • Inventarisatie Antwerpen (geografische inventarisatie: 01-01-1976 - 31-12-1992).
Links

Juridische gevolgen

is vastgesteld als bouwkundig erfgoed Pomphuis bij droogdok 7

Deze vaststelling is geldig sinds 29-03-2019.

is beschermd als monument Pomphuis Droogdok 7

Deze bescherming is geldig sinds 01-02-1993.

Beknopte karakterisering

Typologiepomphuizen
Stijleclecticisme
Dateringinterbellum

Beschrijving

Bijhorend pomphuis opgericht in 1918-20 in eclectische stijl met neoclassicistische en art-nouveau-kenmerken.

Vrijstaand rechthoekig gebouw van drie en zeven traveeën en één hoge bouwlaag onder zadeldak verhoogd met lichtkap (metalen platen en glas, nok parallel aan het dok). Lagere vleugel met hoogspanningspost toegevoegd aan zuidzijde.

Opengewerkte gevels van baksteenmetselwerk per travee geritmeerd door kolossale pilasters met aflijnende kantstenen van natuursteen, op de hoeken met kapiteel en overhoekse topstukken met palmet; horizontalizerende gekorniste en geprofileerde kordons. Kopgevels afgewerkt met schuin oplopend witstenen fries verfraaid met panelen en schilden; de verhoogde middentravee met breed natuurstenen schild met opschrift "Stad Antwerpen" waarboven driezijdig fronton met acroteria, palmet en smeedijzeren topversiering.

Hoge rondboogvensters met geprofileerde waterlijst, sleutel, imposten en onderdorpels van natuursteen; originele metalen roedeverdeling met geometrisch patroon voor het benedenvenster, straalvormig motief voor het bovenvenster. Middentravee der kopgevels met gelijkaardige rondboogdeur onder groot radvenster in zelfde trant. Zijgevels met rechthoekige bovenlichten onder gietijzeren latei.

Interieur: één grote binnenruimte met 7,10 meter diepe put waarin drie centrifugaalpompen van 11.OOO kubieke meter per minuut staan opgesteld die het dok in circa 2 uur leegpompen. Tegen de bepleisterde, beschilderde binnenwanden zijn op twee niveaus metalen loopgangen aangebracht met ijzeren borstwering in art nouveau; de sierlijke ijzeren lichtarmen die op regelmatige afstanden waren aangebracht en eveneens in art nouveau, zijn vrijwel alle gestolen. Metalen dakspant met verzorgde houten zoldering en rolbrug voor 12 ton handbeweging.

Droogdok en pomphuis werden in 1982 buiten dienst gesteld, zie Kanaalsectie.

Bron: Kennes H., Plomteux G. & Steyaert R. met medewerking van Wylleman L. & Himler A. 1992: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Stad Antwerpen, Fusiegemeenten, Bouwen door de eeuwen heen in in Vlaanderen 3ND, Brussel - Turnhout.

Auteurs: Himler, Albert & Plomteux, Greet

Datum tekst: 1992

Relaties

Geen afbeelding beschikbaar

maakt deel uit van Haven

Antwerpen (Antwerpen)

Geen afbeelding beschikbaar

is gerelateerd aan Kanaalsectie met Straatsburgbrug en Albertbrug en brugwachtershuisje

Straatsburgdok zonder nummer, Antwerpen (Antwerpen)

is gerelateerd aan Stadsdroogdok nummer 7

Droogdokken zonder nummer, Antwerpen (Antwerpen)

Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.