Vaartstraat

Beschrijving

Klein gedeelte van de steenweg Mol - Leopoldsburg, aangelegd in 1850-1852 en deel uitmakend van één van de hoofdassen van Balen, zie gemeente-inleiding, met name de noordwest-zuidoost-as gevormd door de Vaartstraat - Steegstraat, tot 1928-1929 afgezet met eiken, sporadisch afgewisseld met een acacia.

Thans wordt deze aan de Markt vertrekkende straat gekenmerkt door een zeer heterogene lintbebouwing met als blikvanger het voormalige gemeentehuis, heden ingericht als Kruiermuseum. Her en der nog enkele getuigen van de voorheen vrij kleinschalige bebouwing zoals het nummer 63 uit het eerste kwart van de 20ste eeuw. Enkele panden uit het begin van de 20ste eeuw vertonen neotraditionele reminiscenties zoals het voormalige huis Peeters (nummer 32) en nummer 24, respectievelijk op het kadaster ingetekend in 1908 en 1920.

• Kadaster Antwerpen, Mutatieschetsen Balen, schetsen 1908/13 (nummer 32), 1920/21 (nummer 24).