Gasthuisstraat

Beschrijving

Gebogen straat ten noorden van de Markt, genoemd naar het gasthuis uit de jaren 1875-1878 dat in 1967 gesloopt werd om plaats te maken voor het verzorgingstehuis "De Berk" (eerstesteenlegging 1963). In de bocht, aan westzijde van de straat: de kapel van het Heilig Graf met aansluitende voormalige kloostergebouwen, schoolvleugels en voormalig politiebureau, geheel gelegen ter plaatse van een voormalige schans, de zogenaamde Gasthuisschans die een eerste maal vermeld wordt in 1643, de laatste maal in 1730.

• STERCKX J., De Meerhoutse schansen, in Heemkundige Kring, Meerhouts patrimonium, XII, september 1995, themanummer Open Monumentendag, p. 11.

Bron: KENNES H. & STEYAERT R. 2002: Inventaris van het cultuurbezit in Belgiƫ, Architectuur, Provincie Antwerpen, Arrondissement Turnhout, Kanton Mol, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 16n5, Brussel - Turnhout.
Auteurs: Steyaert, Rita