Bevrijdingsplein

Beschrijving

Van de Wahisstraat naar de Wervikstraat. Rechthoekig plein met centraal tweeledig parkje afgezoomd door linden. Deels gekasseid. Ten westen station met centraal kubistisch volume van na 1940, lagere vleugels van latere datum. Het oudste station dateert van 1854-1855, uitgebreid in 1890 en werd vernield tijdens de beschietingen tijdens de Tweede Wereldoorlog.
Ten oosten, rijbebouwing: burgerwoningen uit het eerste kwart van de 20ste eeuw van drie à vier traveeën en twee bouwlagen onder geknikte zadel- of mansardedaken.
Verscheidene gecementeerde lijstgevels onder meer nummers 12 en 13. Nummer 2, voormalige herberg.

Auteurs: De Gunsch, Ann; De Leeuw, Sofie