Hogere Zeevaartschool

inventaris bouwkundig erfgoed \ bouwkundig relict

Locatie

Provincie Antwerpen
Gemeente Antwerpen
Deelgemeente Antwerpen
Straat Noordkasteel-Oost
Locatie Noordkasteel-Oost 6, Antwerpen (Antwerpen)
Status Bewaard

Administratieve gegevens

Gebeurtenissen
  • Adrescontrole Antwerpen (adrescontroles: 23-07-2007 - 23-07-2007).
  • Inventarisatie Antwerpen (geografische inventarisatie: 01-01-1976 - 31-12-1992).

Juridische gevolgen

is beschermd als monument Hogere Zeevaartschool

Deze bescherming is geldig sinds 03-04-1995.

is vastgesteld als bouwkundig erfgoed Hogere Zeevaartschool

Deze vaststelling is geldig sinds 14-09-2009.

Beschrijving

Hogere Zeevaartschool. Modernistisch schoolgebouw van 1931-33 naar ontwerp van de Brusselse architecten Josse Van Kriekinge en zoon, bekroond in de nationale prijskamp van 1929. U-vormig gebouw gelegen in de Scheldebocht ter hoogte van het voormalige Noordkasteel, de voorgevel gericht naar de stad.

Langgerekte vleugels van drie bouwlagen, plat dak en torenvormig verhoogde trapzaal op het oostelijk snijpunt. Hoofdvleugel met afgeronde westhoek en dakterras (commandobrug) referend naar de scheepsbouw. De plattegrond vertoont in de hoofdvleugel klassengangen en diverse leslokalen (bijvoorbeeld radiografie, kaartenzaal, en zo meer) links en rechts van de hal en een voormalige slaapzaal op de bovenste verdieping, een refter in de oostvleugel, secretariaat en voormalige bestuurderswoning in de westvleugel; een deel van de oude vestinggracht werd aan de school gehecht voor roei- en zwemoefeningen en een modelboot voor eerste oefeningen in de uitsparing der vleugels ingeplant.

Bruingele baksteenbouw met hardstenen plint en constructieve onderdelen. Horizontalizerende vensterregisters gemarkeerd door omlopende omlijstingen, tussenstijlen of doorlopende tussendorpels; tot nog toe grotendeels bewaarde ijzeren ramen. Inkom onder brede betonnen luifel; oorspronkelijke deur. Goed bewaard, opvallend licht interieur met zeer mooie inkomhal, trapzaal, directiezaal, onder meer met wandschilderingen door marineschilders W.F. Creytens en T. Wallet (op doek) en R. De Pauw (op hout) en meubilair uit bouwperiode.

  • De Hoogere Zeevaartschool te Antwerpen, in : K.M.B.A., III, maart 1932, p. 54-58.
  • VAN KRIEKINGE, J.L'école Supérieure de Marine à Anvers, in : L'Emulation, jaargang 53 (1933), nummer 9, p. 185-192.

Bron: Kennes H., Plomteux G. & Steyaert R. met medewerking van Wylleman L. & Himler A. 1992: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Stad Antwerpen, Fusiegemeenten, Bouwen door de eeuwen heen in in Vlaanderen 3ND, Brussel - Turnhout.

Auteurs: Himler, Albert & Plomteux, Greet

Datum tekst: 1992

Aanvullende informatie

De uitvoering van de houten constructie werd toegekend aan de firma Merckx-Verellen van Antwerpen.

  • http://www.antwerpen.be/docs/Stad/Bedrijven/Stadsontwikkeling/SW_Burgers/MonumentenzorgDocs/OpenMonumentendag2010_web.pdf (geraadpleegd op 13 juni 2014)

Hooft, Elise (13-06-2014 )

Relaties

Geen afbeelding beschikbaar

maakt deel uit van Haven

Antwerpen (Antwerpen)

Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.