erfgoedobject

Hogere Zeevaartschool

bouwkundig element
ID: 10755   URI: https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/10755

Juridische gevolgen

Beschrijving

Hogere Zeevaartschool. Modernistisch schoolgebouw van 1931-33 naar ontwerp van de Brusselse architecten Josse Van Kriekinge en zoon, bekroond in de nationale prijskamp van 1929. U-vormig gebouw gelegen in de Scheldebocht ter hoogte van het voormalige Noordkasteel, de voorgevel gericht naar de stad.

Langgerekte vleugels van drie bouwlagen, plat dak en torenvormig verhoogde trapzaal op het oostelijk snijpunt. Hoofdvleugel met afgeronde westhoek en dakterras (commandobrug) referend naar de scheepsbouw. De plattegrond vertoont in de hoofdvleugel klassengangen en diverse leslokalen (bijvoorbeeld radiografie, kaartenzaal, en zo meer) links en rechts van de hal en een voormalige slaapzaal op de bovenste verdieping, een refter in de oostvleugel, secretariaat en voormalige bestuurderswoning in de westvleugel; een deel van de oude vestinggracht werd aan de school gehecht voor roei- en zwemoefeningen en een modelboot voor eerste oefeningen in de uitsparing der vleugels ingeplant.

Bruingele baksteenbouw met hardstenen plint en constructieve onderdelen. Horizontalizerende vensterregisters gemarkeerd door omlopende omlijstingen, tussenstijlen of doorlopende tussendorpels; tot nog toe grotendeels bewaarde ijzeren ramen. Inkom onder brede betonnen luifel; oorspronkelijke deur. Goed bewaard, opvallend licht interieur met zeer mooie inkomhal, trapzaal, directiezaal, onder meer met wandschilderingen door marineschilders W.F. Creytens en T. Wallet (op doek) en R. De Pauw (op hout) en meubilair uit bouwperiode.

  • De Hoogere Zeevaartschool te Antwerpen, in : K.M.B.A., III, maart 1932, p. 54-58.
  • VAN KRIEKINGE, J.L'école Supérieure de Marine à Anvers, in : L'Emulation, jaargang 53 (1933), nummer 9, p. 185-192.

Bron     : Kennes H., Plomteux G. & Steyaert R. met medewerking van Wylleman L. & Himler A. 1992: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Stad Antwerpen, Fusiegemeenten, Bouwen door de eeuwen heen in in Vlaanderen 3ND, Brussel - Turnhout.
Auteurs : Plomteux, Greet, Himler, Albert
Datum  : 1992

Aanvullende informatie

De uitvoering van de houten constructie werd toegekend aan de firma Merckx-Verellen van Antwerpen.

  • http://www.antwerpen.be/docs/Stad/Bedrijven/Stadsontwikkeling/SW_Burgers/MonumentenzorgDocs/OpenMonumentendag2010_web.pdf (geraadpleegd op 13 juni 2014)

Auteurs : Hooft, Elise


Relaties

  • Is deel van
    Haven
    Antwerpen (Antwerpen)

Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2019: Hogere Zeevaartschool [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/10755 (Geraadpleegd op 20-05-2019)