Geografisch thema

Grote Molenstraat

ID
6556
URI
https://id.erfgoed.net/themas/6556

Beschrijving

Lange, smalle straat met gebogen tracé, vertrekkend van de Lauwbergstraat. Eerste vermelding in 1776 als Meulestraete.

Straat met woonfunctie met voornamelijk arbeidershuizen. Eenvoudige baksteenarchitectuur van twee à vier traveeën en één à twee bouwlagen onder al dan niet geknikte pannen zadeldaken, onder meer nummers 11-13, nummer 29 met bewaard schrijnwerk, nummer 36 met bijhorende schuur met typerend spitsboognisje met heiligenbeeld en nummer 116 met verzorgd metselwerk en bewaard schrijnwerk.

Nummers 10-34, lage arbeidershuisjes onder geknikte pannen zadeldaken, waarvan sommige met aangepaste muuropeningen en vernieuwde parementen. Nummer 14 met bakstenen fries met uitgelengd dropmotief, nummers 18-20, verfraaid door het gebruik van gele sierbaksteen en nummer 22 met winkelpui uit de jaren 1930.

Ook verschillende voorbeelden van interbellumarchitectuur, onder meer nummer 21, winkelpui met portaal en bovenlicht met opschrift "STUDIO" en nummer 27.
Na de kruising met de Hospitaalstraat en de Deken Darrastraat, eenheidsbebouwing aan de linkerzijde van de straat. Rode bakstenen gevels van twee bouwlagen en twee traveeën, waarvan sommige verhoogd met dakverdieping, ook tal van vernieuwde parementen, nummer 93 als representatief voorbeeld met houten schrijnwerk en glas-in-loodbovenlichten. Verder ook eenheidsbebouwing van enkelhuizen opgetrokken volgens spiegelbeeldschema uit de jaren 1940. Aan de rechterzijde van de straat, voornamelijk nieuwbouw.
Vanaf de Molenstraat, landelijke weg met verspreide hoevebouw.

  • DEPREZ M., Aantekeningen omtrent Lauwe, Kortrijk, 1985, p. 13.

Bron: DE GUNSCH A. & DE LEEUW S. met medewerking van SCHEIR O. 2004: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Menen, Deelgemeenten Menen, Lauwe en Rekkem, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL7, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: De Gunsch, Ann; De Leeuw, Sofie
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties

  • Omvat
    Arbeiderswoning

  • Omvat
    Boerenarbeiderswoning

  • Is deel van
    Lauwe


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Grote Molenstraat [online], https://id.erfgoed.net/themas/6556 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.