Hogeweg

Beschrijving

Uitvalsweg met gebogen tracé. Straat wordt doorsneden door spoorweg. Overwegend arbeidershuizen uit eind 19de eeuw en begin 20ste eeuw, van één à twee bouwlagen onder pannen zadeldaken: nummers 42, 46, 48, 50, 52, 70, 106, 283, 464, 470 en 472.

Tal van bakstenen lijstgevels verfraaid door het gebruik van gele sierbaksteen onder meer nummer 22 met behouden schrijnwerk; nummers 26, 28, 30, 32, 36, 108, 110, 114-116, 118, 122 en 231 of door bakstenen friezen nummers 42, 46, 48, 50, 209.

Ook gecementeerde en/of bepleisterde gevels onder meer nummer15-17, dieper in gelegen eenheidsbebouwing van twee enkelhuizen; aan de straat afgezet door ijzeren hek. Nummers 27, 29, 31 en 68 met typerende schijnvoegen.

Voorts ook beschilderde gevels: nummers 23, 25, 70, 205. Ook verschillende typische interbellumwoningen verfraaid door het kleurrijke parement en/of erkers onder meer nummers 26, van 1933, naar ontwerp van A. Rigolle (Menen), nummers 277, 279, en 281. Nummer 16, Laboratorium Vandenbussche, dubbelhuis van 1941, naar ontwerp van L. Boghemans.
In het tweede deel van de straat sociale woningbouw, villabouw en industrie. Nummer 342. Villa met rieten dak.

• Stadsarchief Menen, Bouwaanvragen 874.1, reeks B, nr. 2946.

Auteurs: De Gunsch, Ann; De Leeuw, Sofie