Kerkomtrek

Beschrijving

U-vormige straat lopend rond de Sint-Vedastuskerk. Maakt reeds van oudsher deel uit van het stratenpatroon van Menen, alsdusdanig aangeduid op de kaart van Van Deventer (1569-1573) en Sanderus (1644). Het oostelijk gedeelte van de straat werd vroeger begrensd door de Sint-Jansbecke.
De bebouwing klimt op tot in de 17de eeuw maar het straatbeeld wordt voornamelijk bepaald door bebouwing uit de 19de en 20ste eeuw.

Heterogeen straatbeeld met rijbebouwing. De gevelrij ten westen van de kerk wordt bepaald door woningen met een voormalige religieuze functie. Nummer 12, voormalige pastorie en dekenij, sterk verbouwde gevel gedateerd 1690 door sluitsteen.

Verschillende bakstenen gevels uit het einde van de 19de, begin van de 20ste eeuw, onder meer nummer 1b volgens bouwplan van 1895 en nummers 9 en 18.

• Stadsarchief Menen, Bouwaanvragen 874.1, reeks A, nr. 1092.

Auteurs: De Gunsch, Ann; De Leeuw, Sofie