Kortrijkstraat

Gemeente Menen
Deelgemeente Onbepaald
Straat Kortrijkstraat

• Inventarisatie Menen (geografische inventarisatie: 01-05-2002 - 31-10-2002).

Beschrijving

Lange oostelijke uitvalsweg, vertrekkend vanaf de Grote Markt. Licht hellende straat met gebogen tracé, doorsneden door het Leopoldplein. Maakt reeds van oudsher deel uit van het stratenpatroon van Menen, eerste vermelding in 1400, aangeduid op de kaart van Van Deventer (1569-1573) en Sanderus (1644).

De bebouwing klimt op tot de 18de eeuw, maar het straatbeeld wordt voornamelijk bepaald door bebouwing uit het einde van de 19de eeuw en het begin van de 20ste eeuw.
Hoofdstraat met aan de zijde van de Grote Markt voornamelijk commerciële functie met o.m. herbergen en wijkwinkels. In het tweede gedeelte van de straat voornamelijk woonfunctie, daar o.m. tal van arbeidershuizen. Achter de ring lag tot in de jaren 1920 de velodroom.
De basisbebouwing bestaat uit breedhuizen met variërende gevelbreedte en twee à drie bouwlagen onder pannen zadel- of mansardedaken. Heterogeen straatbeeld met rijbebouwing, nrs. 29-39 met inspringende rooilijn.
De 19de-eeuwse bebouwing bestaat uit verschillende bepleisterde of gecementeerde lijstgevels, vaak horizontaal benadrukt door schijnvoegen, o.m. nrs. 57, 81, 99, 143, 412 en 496. Ook tal van eenvoudige bakstenen lijstgevels uit het begin van de 20ste eeuw: o.m. nrs. 6-12, 11, 13, 17, 19, 27, 49, 50, 55, 61-63, 65-67, 94, 100, 145, 158, 176, 180, 186-188, 213, 306-310 en 366. Nr. 450, vermoedelijk met oudere kern.
De 20ste-eeuwse bebouwing bestaat voornamelijk uit woonhuizen, eenvoudige baksteenbouw verfraaid door het gebruik van granito; o.m. nrs. 231, 233-237 en 292. Tussen het Leopoldplein en de J. & M. Sabbestraat bestaat de bebouwing voornamelijk uit arbeidershuisjes van twee traveeën en twee bouwlagen onder pannen zadeldaken, wel tal van vernieuwde parementen. Ook tal van arbeidershuizen achter de ring, o.m. nrs. 371, 375 en 479, nr. 481 en 483 verfraaid met bakstenen fries. Daarnaast enkele arbeidershuisjes van één bouwlaag onder een geknikt zadeldak, o.m. nrs. 297-299.
Ook typische interbellumwoningen, o.m. nrs. 53, 207, 233-237, 249 met pui met glas-in-lood in de bovenlichten, 406-408 met aanpalend magazijn, 468, 467-469 en 474 (naar ontwerp van "ARCHIT. BUREAU, KOMENSTRAAT 9, WERVIK", cf. plint). Verschillende woonhuizen en appartementen uit de jaren '50, o.m. nr. 148. Ook tal van nieuwbouwwoningen van drie tot vier bouwlagen met dakverdieping.
Vestigingsplaats van het slachthuis.
Achter de ring, ten zuiden van de Kortrijkstraat bewaarde hoeve met roterij en bakstenen schoorsteen.

STADSARCHIEF MENEN, Bouwaanvragen 874.1, reeks B, nr.1408, 2119, 2191 en 2208.

PYNCKET M., Straatnamen in Menen (tot 1830), in 't Wingheroen, jg. 19, nr. 2, p. 44.