Twee droogdokken Beliard-Crigton

Beschrijving

Bij het Vierde Havendok Oostzijde werden twee droogdokken met klapdeuren gerealiseerd in opdracht van Beliard Crigton. Huidig droogdok 7 (30,5 meter x 225 meter; voormalig nummer 1) dateert van 1957-58 en huidig droogdok 8 (38 meter x 270 meter; voormalig nummer 2) dateert van 1967-68. Sinds 1990 is dit gebied in concessie verleend aan Antwerp Ship Repair.

Het college van burgemeester en schepenen verleende op 14 januari 1999 de vergunning voor het bouwen en verbouwen van een marine afvalverwerkingsinstallatie aan de aanvrager Marpobel. Hierbij werd het kleinste (meest zuidelijk gelegen) droogdok uit 1957-58 aangewend voor de realisatie van de opslag van de afvalverwerkingsinstallatie. Hierdoor kan het niet meer functioneren als droogdok. Om veiligheidsredenen werd in het najaar van 2017 (meer bepaald 1 oktober tot 14 december 2017) de uitkragende randen van de insteekdok MD8 verwijderd: doorgeroeste wapening en ernstige betonschade maakten toegang tot deze constructies onveilig. Aan de kopse zijde van het voormalige droogdok werd de oude randconstructie met de portaalkraan en bijhorende zijdelings opgestelde lieren (of winches) behouden.

• Informatie verkregen tijdens het openbaar onderzoek over de vaststelling van de inventaris bouwkundig erfgoed in de provincie Antwerpen, 2018-2019.
  • Himler, Albert & Plomteux, Greet 1992: Twee droogdokken Beliard-Crigton [online], https://id.erfgoed.net/teksten/10760 (geraadpleegd op 4 februari 2019).