Plaats

Beschrijving

Rechthoekig plein, doorsneden door de Moeskroenstraat, gelegen ten oosten van de kerk en het oude kasteel. Vormt van oudsher de dorpskern zie Ferrariskaart (1770-1778) waar het reeds aangegeven wordt als een rechthoekig plein met dichte bebouwing.

Recent opnieuw aangelegd met terras ten noordoosten. Voornamelijk parkeerfunctie. Dorpsplein met voornamelijk commerciële functie zie herbergen, wijkwinkels en bankkantoren. Tevens vestigingsplaats van het voormalige gemeentehuis, dat thans nog verschillende gemeentediensten huisvest (nummer 30).

Centraal monument voor de slachtoffers van de Eerste en Tweede Wereldoorlog met opschrift: "La commune de Reckem à ses victimes de la guerre".
Basisbebouwing: breedhuizen van één (nummers 12-18, 20 en 27) à twee bouwlagen en drie à vier traveeën onder pannen zadeldak. Afwisselend 19de-eeuwse bepleisterde en witgeschilderde lijstgevels, vroeg 20ste-eeuwse bakstenen lijstgevels en nieuwbouw.

Auteurs: De Gunsch, Ann; De Leeuw, Sofie