Spoorwegstraat

Beschrijving

Straat met licht gebogen tracé. Uitvalsweg richting Aalbeke, lopend van de Lauwbergstraat tot aan de spoorweg. De hoeken met de Dronckaertstraat zijn gemarkeerd door drie herbergen en een winkel. Lijstgevels van één à twee bouwlagen met afgeschuinde hoektravee. Nummer 101, herberg "'T KRUISKE" met muurnis met Christus aan het kruis. Nummer 106, café z.g. "ALFA" met naastgelegen poorttravee van gele baksteen met achtergelegen serre.

De basisbebouwing bestaat uit tal van arbeiders-, burger- en herenhuizen. Voornamelijk eenvoudige baksteenarchitectuur van twee à vier traveeën en twee bouwlagen, hier en daar verfraaid met witte of gele sierbaksteen, onder meer nummers 19, 26-30, 35-37, 55, 56 volgens bouwplan van 1930, naar ontwerp van V. Lievens (Tielt), 76-78, 86 en 97. Nummer 4-6, eenheidsbebouwing van drie enkelhuizen verfraaid met gele sierbaksteen, voorgevel volgens plan gewijzigd in 1935 naar ontwerp van M. Delrue (Wevelgem). Nummer 15, bepleisterde lijstgevel.

Ook typische interbellumwoningen, onder meer nummer 55 met fraai glas in lood. Daarnaast ook industrie met de achteringelegen bedrijfsgebouwen van rubberfabriek "Solidor". Rechts van nummer 55, twee dieper in gelegen vlasschuren met typisch muurnisje.

• Stadsarchief Menen, Bouwaanvragen Lauwe 871.1, nummer 306 en 408.
  • DEPREZ M., Aantekeningen omtrent Lauwe, Brugge, 1985, p. 67.