Vander Merschplein

Beschrijving

Rechthoekig plein. Dankt zijn naam aan Generaal Jean-André Vander Mersch (Menen, 1734-Dadizele, 1792) bevelhebber van de patriottische strijders, die in 1789 de Brabantse Omwenteling op gang brachten.
Tussen 1815 en 1825 was hier het arsenaal van de Hollandse troepen ondergebracht, dat werd ingenomen tijdens de revolutie van 1830. Het plein wordt zwaar vernield tijdens de Eerste Wereldoorlog.

Plein eenzijdig bebouwd met woonhuizen. In het midden groenzone met gras, een speeltuin en bankjes. De bebouwing klimt op tot in de 19de eeuw, verschillende woningen werden opgetrokken na de Eerste Wereldoorlog.
Basisbebouwing in rode baksteenbouw van twee à drie traveeën en twee bouwlagen veelal verhoogd met dakverdieping, al dan niet verfraaid met bakstenen fries, witte en blauwe sierbaksteen en geglazuurde tegels, onder meer nummers 24, 26 (gedateerd met gevelsteen, "1910"), 27-29 en 43-44. Ook tal van gecementeerde gevels, onder meer nummers 32, 33 en 34.

In het midden van het plein, twee monumenten: een oorlogsmonument (zie Vander Merschplein) en een bronzen beeld van Generaal J.A. Vander Mersch, ingehuldigd op 19 september 1992. Het beeld werd ontworpen door C. Vancraeynest en uitgevoerd door M. Witdouck.

• JACOBS M., Zij, die vielen als helden... Inventaris van de oorlogsgedenktekens van de twee wereldoorlogen in West-Vlaanderen, deel 2, Brugge, 1996, p. 233.
  • Het Menen van toen, Brugge, 1986, p. 30-31, 56-57.
  • Menen in oude prentkaarten, Zaltbommel, 1972, p. 53.