Wahisstraat

Rechte straat, lopend van de Bruggestraat tot aan het station, evenwijdig met de spoorweg.

Straat met woonfunctie waarvan de basisbebouwing bestaat uit arbeidershuizen van twee à drie traveeën en twee bouwlagen onder pannen zadeldaken al dan niet verfraaid met muurtandfries: nummers 6, 12, 14, 16, 44-46, 52, 55, 57, 61, 78-88, 87, 90-94, 95, 108, 111-113, 114, 127, 132, 151, 154-156 en 161-171. Daarnaast ook arbeidershuizen van één bouwlaag, nummers 5-11, 32, 51, 100 en 141. Ook tal van gecementeerde lijstgevels, nummers 8-10, 18, 64, 68, 70, 81, 96, 107, 116, 117, 143, 202 en 204.

Verder woningen uit het interbellum, eenheidsbebouwing met repeterend schema, verfraaid met granito, nummers 173-179. Typische art deco woning naar ontwerp van G. Boghemans (Menen), nummer 186.

In de richting van het station bestaat de basisbebouwing voornamelijk uit burgerhuizen, onder meer nummers 212, 218 en 228. Nummer 142 met achterliggende tabaksfabriek, gebouwen volgens bouwplan van 1913 naar ontwerp van C. Halsberghe (Menen).
Voormalig goederenstation, gelegen naast het huidige stationsgebouw, daarvoor parking en grasperkje met pergola.

• Stadsarchief Menen, Bouwaanvragen 874.1, reeks A, nr. 2036.

Auteurs: De Gunsch, Ann; De Leeuw, Sofie