Prinses Elisabethlaan

Beschrijving

Weg die vanaf de samenvloeiing van de Noord Ede en het kanaal Brugge-Oostende en paralle­l met laatst genoemde tot de Brugsesteenweg loopt. De laan gaat wellicht terug op het jaagpad van het ka­naal Brug­ge-Oostende (aanleg in 1620-1664). In 1850 "Kalzijde van Oostende naar Brugge" en circa 1900 "Sas Noord" genoemd. De huidige benaming dateert uit 1906 en verwijst naar de echtgenote van Prins Albert, beschermheer van de toenmalige stich­ting Ko­nink­lijk Werk IBIS (zie nummers 1-2) naar wie "Sas Zuid" toen werd omgedoopt (Prins Al­bert­laan, nu grondgebied Oostende).

Hoofdas van Bredene-Sas; locatie van industriële gebouwen, nu veelal met gewijzigde functie of verdwenen, zie onder meer voormalige elektriciteitscentrale (1906-1988) ter hoogte van nummer 47, en wasserij, één der oudste bedrijvigheden van Bredene-Sas op nummer 44.

De bebouwing van één tot drie bouwlagen klimt op tot de 19de eeuw. De woonhuizen zijn door­gaans traditioneel en vaak aangepast of met vernieuwd gevel­parement; (semi-)openbare gebouwen met meer benadrukte vorm­geving veel­al eclec­tisch. Ook nieuwbouw onder meer apparte­mentsgebouwen.

Nummer 24, lage 19de-eeuwse arbeiderswoning met gecementeerde gevel en beluik­te ven­sters. Enkele begin 20ste-eeuwse roodbakstenen woningen met gebruik van gele bakstenen voor de accenten zoals nummer 22, een bel-etagehuis, nummers 40-41 waarvan nummer 41 met afgeschuinde hoektravee en nummer 63 met afgesnuite benedenhoek en gecementeerde gevel zijde Spaarzaamheidstraat met blinde bovenvensters met beschilderde venstertracering. Nummer 81, diepergelegen burgerhuis van het dubbelhuistype.

• CUYPERS J.M., Bredense straatnamen, in Jaarboek Ter Cuere, 1994, p. 62.

Auteurs: Delepiere, Anne Marie; Vanneste, Pol; Gilté, Stefanie; Devooght, Kristien