Baron van Caloenlaan

Behoort tot De Haan-aan-Zee, grondgebied Klemskerke en Vlissegem.

Korte, licht bochtige verbindingsstraat tussen de Grotestraat en de Wenduinesteenweg, deeluitmakend van de uitbreiding uit het tweede kwart van de 20ste eeuw ten oosten van de Stationsstraat. Woonstraat hoofdzakelijk met aaneengesloten bebouwing bestaande uit breed- en diephuizen van twee bouwlagen meestal onder zadeldak en met oudste woningen daterend uit het interbellum.

Aan de oostzijde voornamelijk burgerhuizen met voortuintjes (nummer 25) waarvan enkele met modernistische inslag (nummer 33). Het dubbelhuis nummer 18 zogenaamd "LA VIOLETTE" wordt getypeerd door twee erkers op de begane grond. Nummer 27 met aanleunende garage heeft bewaard schrijnwerk. Voorts enkele kleine villa's met cottage-alures, nummer 20 zogenaamd "LA PRAIRIE" en op de hoek met de Albrecht Rodenbachlaan zogenaamd "FORSYTHIA" (nummer 37) en "LES SAUVERDIAS" (nummer 39) getypeerd door wisselend dakenspel, pseudovakwerk, erkers en balkons, verzorgd houtwerk bij nummer 37.

De westzijde wordt gedomineerd door een klassenvleugel van de basisschool met hoofdingang langs de Grotestraat nummer 18 (zie Grotestraat straatinleiding). De gebouwen langs de Baron van Caloenlaan zijn ontworpen in de jaren 1950 door "M.J. HAEGEBAERT/ ARCHITECTEN" (De Haan) zie gevelsteen in de plint en uitgevoerd door "W. DE VRIESE/ AANNEMER". Beeldbepalende gevels met lager centraal gedeelte (turnzaal) geflankeerd door twee hogere vleugels onder platte daken. Witbepleisterde gevels boven een blauwhardstenen plint met hoge, doorlopende vensterzones.

Auteurs: Van Vlaenderen, Patricia