Clemensstraat

Beschrijving

Rechte, korte en smalle straat van de Dorpsstraat naar de Sint-Clemenskerk (zie Vlissegemstraat) met inspringende rooilijn ter hoogte van de voormalige pastorie (nummer 8). Voor de fusie in 1977 Kerkstraat genoemd.

Op de Atlas der Buurtwegen (1842) wordt de straat verder gezet door Chemin n° 18, "Kerkstraet. Sentier de Clemskerke à la ferme Jean Piessens" (ook Boydens voetweg). Deze voetweg slingert zich door de landerijen in oostelijke richting aansluitend bij de Polderstraat.

Van oudsher een woonstraat, op de Ferrariskaart (1770-1778) afgebeeld met enkele vrijstaande woningen. Op de Atlas der Buurtwegen is er aaneengesloten bebouwing aan de noordkant, de zuidkant wordt bepaald door de aanwezigheid van het hoekhuis (zie nummer 3) met grote tuin. De oudste bebouwing gaat terug tot de tweede helft van de 17de eeuw zie nummer 3. Dit hoekpand heeft evenals de voormalige pastorie aan de overkant (zie nummer 8) een beeldbepalende ligging vlakbij de Sint-Clemenskerk (zie Vlissegemstraat). Het smalle kerkstraatje heeft tot op heden door behoud van volumes en gedeeltelijk bewaarde gevels (nummers 1, 2, 4, 6) het oorspronkelijk karakter grotendeels bewaard.

• Kadasterarchief West-Vlaanderen te Brugge, 207: Mutatieschetsen, Klemskerke, 1851/8, 1853/6.
  • MONTEYNE G., VANDAELE R., 't Blekt lijk Klemskerke tegen 't ongeweerte! Een duizendjarige dorpshistorie, Beernem, 2003, p. 92-93.
  • VANDENBERGHE E. e.a., De Haan opnieuw bekeken. Deel II, s.l., 1999, p. 56.

Auteurs: Van Vlaenderen, Patricia