De Bruynehelling

Beschrijving

Rechte weg tussen de Square Josephine-Charlotte en de Graaf Jansdijk. De straat is onderdeel van de noordelijke afsluiting van het centrum van Wenduine tussen het Park Prins Albert en de Blankenbergsesteenweg. Deze drukke verkeersas, parallel met de Zeedijk, wordt in het midden doorsneden door de brede trambedding van de kusttram. Ten zuiden van de trambedding bevinden zich de Leopold II-laan en de de Smet de Naeyerlaan, ten noorden ervan de Graaf Jansdijk, de De Bruynehelling, de Square Josephine Charlotte en de Square Boudewijn. Naamgeving als eerbetoon aan sergeant De Bruyne uit Blankenberge die in 1892 in Congo sneuvelt tijdens gevechten met Arabische slavenhandelaars.

Met de aanleg in 1886 van een tramlijn tussen Oostende en Blankenberge wordt het landelijke Wenduine definitief ontsloten voor het kusttoerisme. Vanaf 1896 beginnen de grote werken voor het aanleggen van de boulevards (zo ook de De Bruynehelling) waarbij de middeleeuwse Graaf Jansdijk (zie Graaf Jansdijk) en enkele duinen aan de Zeedijk worden afgegraven. Langs deze nieuwe lanen verrijst vanaf circa 1900 een aaneenschakeling van hotels, pensions, cottages, appartementen en villa's in een bonte mix van stijlen typisch voor het fin de siècle. Na de Tweede Wereldoorlog en in versneld tempo vanaf het laatste kwart van de 20ste eeuw worden de meeste van die gebouwen vervangen door hoogbouw bestaande uit kustappartementen.

Enkel bebouwd aan de noordzijde, de cottage (zie nummer 21), geprangd tussen de grootschalige nieuwbouw, rest als enige getuige van de architectuur uit de beginperiode.

• LEPEER L., Vin Dune an de Zee, Wenduine, 1974, p. 201.
  • MONTEYNE G., VANDAELE R., Wenduine, van middeleeuws vissersdorp tot familiebadplaats, Beernem, 2008, p. 102-104.

Auteurs: Van Vlaenderen, Patricia