Jokstraat

Beschrijving

Winkel- en horecastraat, maakt in een bocht van 90° de verbinding tussen de Delacenseriestraat en de Schuttersstraat. Aanleg horend bij de stedenbouwkundige ontwikkeling ten westen van de Kerkstraat, in 1902 wordt een algemeen urbanisatieplan (zie historische inleiding) bij K.B. goedgekeurd. Door de Eerste Wereldoorlog zullen deze plannen pas vanaf de jaren 1920 worden uitgevoerd. Vroeger Weststraat genoemd, de huidige benaming herinnert aan de Jokweg (zie Brugsesteenweg), een middeleeuwse polderweg.

Woonstraat met beperkte handelsfunctie in het begin van de straat aansluitend bij de commerciële functie van de hoofdstraat (zie Kerkstraat) en Delacenseriestraat. Aaneengesloten bebouwing met panden van twee à vier bouwlagen onder gemansardeerde of afgewolfde zadeldaken, schild- of platte daken. Oudste bebouwing in het begin van de straat (zie nummers 4, 6, 16) teruggaand tot het begin van de 20ste eeuw. Nummer 2, daterend van 1911, heeft een bepleisterde lijstgevel (verbouwde begane grond) met neoclassicistische elementen. Verder in de straat enkele huizen uit het interbellum al dan niet met gewijzigde parementen of muuropeningen. Nummer 9 en nummer 11 dateren van 1925 en zijn beide ontworpen door architect F. Cosman (Blankenberge). Nummer 9 wordt getypeerd door het driehoekig fronton met overhoeks topstuk, nummer 11 zogenaamd "TIANTES" heeft een sierparement in witte en oranje baksteen. Enkele kleine appartementen met modernistische inslag zijn nummer 10 zogenaamd "ZEELELIE" en nummer 17, daterend van 1925 en ontworpen door architect F. Cosman (Blankenberge). Verderop wordt het uitzicht van de straat bepaald door kleine appartementen uit de jaren 1950 (nummers 17, 23, 25) en nieuwbouw ter vervanging van oudere panden.

• Gemeentearchief De Haan, Bouwaanvragen Wenduine, 1911, 1925.
  • LEPEER L., Vin Dune an de Zee, Wenduine, 1974, p. 197.
  • MONTEYNE G., VANDAELE R., Wenduine, van middeleeuws vissersdorp tot familiebadplaats, Beernem, 2008, p. 104, p. 232.

Auteurs: Van Vlaenderen, Patricia