Villa in cottagestijl

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Villa in cottagestijl

Villa in cottagestijl, gebouwd in het interbellum op de gronden van een vroegere hoeve.

De villa dateert uit circa 1925 en is opgetrokken voor landbouwer Lodewijk Koch-Vanderstee, ter vervanging van het oudere woonhuis, een langshuis waarvan de nok evenwijdig aan de Dorpsbeekstraat gesitueerd was. De bijgebouwen van dit voormalige hoevecomplex, respectievelijk uit 1866 en 1871 daterend en aangepast circa 1893 en 1921, zijn pas gesloopt toen de bijhorende gronden verkaveld werden voor nieuwbouw. In 1963 is het huis aangekocht door Stad Antwerpen, die er een PMS-centrum in onderbracht. Anno 2015 is het opnieuw omgevormd tot woonhuis.

De rode bakstenen villa is opgetrokken in een eenvoudige cottagestijl. Ze heeft aan de zijde van de Dorpsbeekstraat twee bouwlagen waarboven een zadeldak met vermoedelijk asbesthoudende kunstleien. De traveeën die de centrale toegang flankeren zijn uitgewerkt als erkers met torenvormige bekroning. De voorgevel heeft een hoge, blauwe hardstenen plint, en is versierd met gecementeerde banden. Boven de uitkragende en door verzorgde klossen gedragen houten kroonlijst, is de toegangstravee bekroond met een standvenster.

De zijgevel aan de Zoutestraat is behoudens twee vensteropeningen blind. De rookkanalen op consoles zijn decoratief uitgewerkt en versierd met verdiepte, bepleisterde panelen. Aansluitend bevindt zich een gelijktijdig met het woonhuis opgetrokken, vier traveeën lange achterbouw. De verdiepte panelen boven de steekboogvormige openingen waren oorspronkelijk mogelijk voorzien van tegels. Recent is, behoudens de houten luiken in de achtergevel van de achterbouw, het schrijnwerk volledig vervangen. Zeker tot 1992 was het interieur met sobere neo-Lodewijk XVI-elementen in de stucplafonds, marmeren schouwen en een beschildering van imitatiemarmer in de hal bewaard gebleven.

• Kadasterarchief Antwerpen, 212: Kadastrale legger, Berendrecht, artikelnummers 1009, 1146.
  • Kadasterarchief Antwerpen, 207: Mutatieschetsen Berendrecht 1925/1, 1926/1, 1984/1.