Markt

Beschrijving

Rechthoekig plein met afgeschuinde hoeken horend bij de stedenbouwkundige ontwikkeling ten westen van de Kerkstraat. In 1902 wordt een algemeen urbanisatieplan (zie historische inleiding) bij K.B. goedgekeurd. De aanleg van het Marktplein als centrum van de westelijke uitbreiding wordt door de Eerste Wereldoorlog uitgesteld en pas in 1924 gerealiseerd. Symmetrische aanleg met gevelwanden aan de vier zijden centraal doorbroken door verkeersassen. De noord-zuidas bestaat uit de Herenstraat en de Raadhuisstraat, de oostwestas uit de Pauwaertstraat en de Zuidzandstraat. In 2006 wordt het plein en de Pauwaertstraat, de verbinding naar de Kerkstraat heraangelegd. Het verkeersvrije plein is bekleed met tegels in blauwe hardsteen en rondom rond beplant met haagbeuken waartussen zitbanken. Het uitzicht op het gemeentehuis en de zijstraten wordt vrijgehouden. Rond het plein zijn loodrecht parkeerplaatsen aangelegd. De marktdag gaat door op donderdag.

De eerste bebouwing van 1929 situeert zich aan de noordzijde, onder meer met het sterk aangepaste nummer 30 in 1929 ontworpen door architect A. Neirynck (Blankenberge). De zuidzijde wordt ingenomen door het oud gemeentehuis (nummer 2) met een centrale doorrit naar de Raadhuisstraat. Aan de westzijde hoofdzakelijk kleine appartementen uit de jaren 1940 en 1950. Aan de oostzijde vervangende nieuwbouw eveneens met appartementen en enkele horecazaken. Het restaurant (nummer 15) op de hoek met de Pauwaertstraat heeft een nieuw parement, bij de dakkapellen is het schrijnwerk met horizontale roedeverdeling bewaard.

Naast woonfunctie en uitbating als vakantieverblijf, horeca en vrijetijdsbesteding aanwezigheid van een brandweerkazerne (nummers 18-20).

• Gemeentearchief De Haan, Bouwaanvragen Wenduine, 1929.
  • MONTEYNE G., VANDAELE R., Wenduine, van middeleeuws vissersdorp tot familiebadplaats, Beernem, 2008, p. 104, p. 115, p. 166-167.
  • MOUTON R., WAUTERS B., Archiefbeelden Wenduine, Stroud (Groot-Britannië), 2004, p. 62-64.

Auteurs: Van Vlaenderen, Patricia