Geografisch thema

Monicastraat

ID
6718
URI
https://id.erfgoed.net/themas/6718

Beschrijving

Behoort tot De Haan-aan-Zee, grondgebied Klemskerke.

Korte verbindingsstraat tussen de Wenduinesteenweg en de Grotestraat licht aflopend in de richting van de Sint-Monicakerk. Het einde van de straat gaat over in een voetweg. De straat ontstaat samen met de omringende straten in functie van de bouw van de Sint-Monicakerk (tussen 1899 en 1902).

Beeldbepalende aanwezigheid van de Sint-Monicakerk, gelegen tegenover de Kapellestraat. Laatstgenoemde en de wegverbreding met halfrond tracé vóór de kerk herinneren nog aan de oorspronkelijke aanleg met kerkdreef en kerkplein, laatstgenoemde heden ingericht als parking. Woonfunctie met huizenbouw teruggaand tot het interbellum (zie nummers 2-4 en nummer 8) en recentere appartementen. Ook enkele achterbouwen en garages. Culturele functie door de aanwezigheid van een bioscoop (zie nummer 11) sedert 1938.

  • BOTERBERGHE R., Geschiedenis van de landelijke parochies Klemskerke-Vlissegem en van de badplaats De Haan, Brugge, 2000, p. 298.

Auteurs: Van Vlaenderen, Patricia
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties

  • Omvat
    Cinema Rio

  • Omvat
    Parochiekerk Sint-Monica

  • Omvat
    Tweegezinswoning

  • Omvat
    Villa Albertine en Villa Irma

  • Is deel van
    Klemskerke


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Monicastraat [online], https://id.erfgoed.net/themas/6718 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.