Stationsstraat

Behoort tot De Haan-aan-Zee, grondgebied Klemskerke.

Rechte straat vanaf de Marktstraat in zuidelijke richting verder gezet door de Nieuwe Steenweg. Samen met de Leopoldlaan (Concessie) de hoofdstraat en winkelstraat van de badplaats. De naam verwijst naar het tramstation (Nieuwe Rijksweg nummer 1) van de kusttram. Er stond al een station in 1886, de zogenaamde "Blekken Statie" die in 1902 wordt vervangen door het huidige. De straat werd vroeger Kerkstraat genoemd.

De straat volgt grosso modo het tracé van de weg die vanuit het zuiden (zie Bredeweg) in de richting van de duinen loopt zoals te zien op de Ferrariskaart (1770-1778). Op de Atlas der Buurtwegen (1842) onderdeel van Chemin n° 3, "Breedenweg. Chemin du Cabaret dit de Vijfwege aux Dunes". In 1904 wordt de Nieuwe Steenweg tussen de dorpskommen van Klemskerke en De Haan gerealiseerd. Daarop aansluitend wordt de Stationsstraat als rechte doorsteek naar de Concessie aangelegd. Vanaf circa 1900 worden langs de Stationsstraat door toedoen van het groeiende kusttoerisme geleidelijk aan handelspanden, pensions, villa's en horecazaken gebouwd.

Heden een dubbele kasseibaan met in het midden een parkeerstrook met bomen. Overwegend commerciële functie gecombineerd met bewoning en vakantieverblijven. Aaneengesloten bebouwing waarvan de begane grond meestal is aangepast voor een commerciële en horecafunctie. Huizen van twee à drie bouwlagen onder zadeldaken teruggaand tot het begin van de 20ste eeuw. Nummer 1 is opgenomen in het beschermd dorpsgezicht bij M.B. van 27/06/2003 samen met de huizenrij Driftweg nummers 1 tot en met nummer 12. Aangevuld of vervangen door huizen of kleine appartementen uit de tweede helft van de 20ste eeuw. Vanaf de Peter Benoitlaan enkele villa's, onder meer de tweewoonst "BEAU SITE" en "LE MAQUIS" (nummer 23) op de hoek met de Peter Benoitlaan en beschermd als monument bij M.B. van 27/06/2003. Het beeldbepalende "Café le vieux Coq" op de hoek met de Grotestraat is in 2001 vervangen door de grootschalige nieuwbouw Residentie "De Oude Haan".

• Onroerend Erfgoed - Afdeling West-Vlaanderen, Archiefnummer W/01871.
  • BOTERBERGHE R., Geschiedenis van de landelijke parochies Klemskerke-Vlissegem en van de badplaats De Haan, Brugge, 2000, p. 236-239.
  • SAELENS W., VANDENBERGHE E., Archiefbeelden De Haan, Stroud (Groot-Britannië), 2001, p. 109.
  • VANDENBERGHE E. e.a., De Haan: van gehucht tot elegante badplaats. Deel 1, s.l., 1996, p. 24-26, 77.

Auteurs: Van Vlaenderen, Patricia