Van Molstraat

Beschrijving

Korte, rechte verbindingsstraat tussen de Leopold II-laan en de Jokstraat. Aanleg horend bij de stedenbouwkundige ontwikkeling ten westen van de Kerkstraat, in 1902 wordt een algemeen urbanisatieplan (zie historische inleiding) bij K.B. goedgekeurd. Door de Eerste Wereldoorlog zullen deze plannen pas vanaf de jaren 1920 worden uitgevoerd.

Woonstraat met aaneengesloten bebouwing, enerzijds bestaande uit woningen vanaf het begin van de 20ste eeuw onder meer met aangepaste parementen. Nummer 6, ontworpen door de Brusselse architect "JULES SMEEKENS", met sterk aangepaste gevel bewaart nog de topstukken bij de gevelafwerking en bij het souterrain het blauwhardstenen parement en het schrijnwerk. Bij nummer 3, zogenaamd "MON REPOS" getuigen nog het rondboogfronton boven de deur en de topgevel met rondboog steunend op versierde consoles van de vroegere vormgeving. Zogenaamd "DE KINKHOORN" (in situ nummer 1) met neoclassicistische gevel hoort bij de driewoonst aan de Leopold II-laan nummers 13-14).

Anderzijds kleine appartementen van drie bouwlagen uit de jaren 1940-1950 en recente hoogbouw.

• MONTEYNE G., VANDAELE R., Wenduine, van middeleeuws vissersdorp tot familiebadplaats, Beernem, 2008, p. 104.
  • MOUTON R., WAUTERS B., Archiefbeelden Wenduine, Stroud (Groot-Britannië), 2004, p. 71.

Auteurs: Van Vlaenderen, Patricia