Geografisch thema

Vande Casteelestraat

ID
6732
URI
https://id.erfgoed.net/themas/6732

Beschrijving

Korte, rechte straat tussen de de Smet de Naeyerlaan en de Langestraat. Vormt samen met de Bloemenlaan een rechte as uitgevend op het Astridplein. Maakt deel uit van de uitbreiding vanaf het tweede kwart van de 20ste eeuw ten oosten van de hoofdstraat, zie de Kerklaan. Naamgeving als eerbetoon aan Achille Vande Casteele, conducteur van Bruggen en Wegen voor het district Blankenberge. Hij maakt in 1891 een eerste urbanisatieontwerp voor de aanleg van Wenduine die door architect Louis Delacenserie in 1902 definitief wordt vormgegeven (zie historische inleiding).

Woonstraat met aaneengesloten bebouwing waarvan de oudste teruggaat tot 1913 (zie nummers 9-11). Voorts bestaande uit appartementen uit de jaren 1930-1950 met voortuintjes. Meestal met drie à vier bouwlagen onder plat dak en met modernistisch getinte gevels, vaak met geelbakstenen parementen en oplopende, afgeronde erkers (nummers 1 en 10). Heden grotendeels vervangen door recente hoogbouw.

  • Gemeentearchief De Haan, Bouwaanvragen Wenduine, 1913.
  • MONTEYNE G., VANDAELE R., Wenduine, van middeleeuws vissersdorp tot familiebadplaats, Beernem, 2008, p. 104.

Auteurs: Van Vlaenderen, Patricia
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties

  • Omvat
    Burgerhuizen

  • Omvat
    Eclectische eenheidsbebouwing

  • Is deel van
    Wenduine


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Vande Casteelestraat [online], https://id.erfgoed.net/themas/6732 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.