erfgoedobject

Gemeentehuis van Berendrecht

bouwkundig element
ID
10788
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/10788

Juridische gevolgen

Beschrijving

Voormalig gemeentehuis, opgericht in 1892 naar ontwerp van L. Gife (zie hardstenen gevelplaat rechts van de ingang; het ontwerp dateert van 1891), ter vervanging van het vroegere gemeentehuis ertegenover, naast het kerkhof.

Eclectisch geheel met neogotische elementen, heden in gebruik door de administratieve diensten van de stad. Rechthoekige bakstenen constructie van twee traveeën en twee bouwlagen onder haakse leien zadeldaken. Verwerking van natuursteen voor muurbanden, omlijstingen en onderbouw. Combinatie van lijstgevel links (deurtravee) en licht uitspringende puntgevel rechts met arduinen gemeentewapen en bekronend berenbeeld; gekoppelde rechthoekige vensters, in rond- of spitsboogomlijsting met roosvenster in boogveld.

Raadszaal op de bovenverdieping: zandstenen Vlaamse schouw met jaartal 1892 en borstbeeld van Leopold II. Oorspronkelijk beschilderde muren met zichten van Berendrecht van 1896 door C. Wickevoort Crommelin. Diverse schilderijen van A. De Vriendt (1843-1900), waarvan twee met jaartal 1889 en 1890.

  • Provinciaal architectuurarchief, Gemeentehuizen, Antwerpen-Berendrecht, plannen G 1.
  • ADRIAENSSENS C.C., Geschiedenis en merkwaardigheden van Berendrecht, Berendrecht, 1939, p. 77-78.

Bron: KENNES H., PLOMTEUX G. & STEYAERT R. met medewerking van WYLLEMAN L. & HIMLER A. 1992: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Stad Antwerpen, Fusiegemeenten, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 3nd, Brussel - Turnhout.
Auteurs: Kennes, Hilde
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Gemeentehuis van Berendrecht [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/10788 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Stad Antwerpen

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.