Geografisch thema

Zeevillalaan

ID
6741
URI
https://id.erfgoed.net/themas/6741

Beschrijving

Licht bochtige straat tussen de Leopold II-laan en de Harpoenstraat, op het eind met V-vormige splitsing langs een driehoekig plantsoen ten westen van de Heilige Kruisverheffingskerk (Kerkstraat). Aanleg horend bij de stedenbouwkundige ontwikkeling ten westen van de Kerkstraat. In 1902 wordt een algemeen urbanisatieplan (zie historische inleiding) bij K.B. goedgekeurd. Het Marktplein als centrum van de westelijke uitbreiding wordt door de Eerste Wereldoorlog uitgesteld en pas in 1924 gerealiseerd. Centraal, rond plantsoen op de kruising met de Coppietersstraat met bronzen beeld (zie aldaar) en waarrond een stervormige stratenaanleg. Woonstraat met voornamelijk aaneengesloten bebouwing bestaande uit kleine appartementen en burgerhuizen waarvan de oudste uit de jaren 1930-1940 (nummers 12-14). Nummers 38-40 van circa 1936 hebben modernistisch getinte gevels in spiegelbeeldschema met op de verdieping een erker met aansluitend balkon. Voorts huizen uit de jaren 1950, achtergebouwen en garages. Op het eind van de straat overgaand in recentere open of halfopen bebouwing. Beeldbepalend volume van vakantiecentrum "Morgenrood" (Park Leopold II nummer 1) die de noordkant van de blok tussen de Zeevillalaan, Hovenierstraat, Park Leopold II en Leopold II-laan inneemt. Het gebouw dateert van 1958 en is ontworpen door architect Robert Rubbens (Gent) in opdracht van De Socialistisch Vooruitziende Vrouwen. Het vervangt de "Villa Maritiem" die hier in 1903 als vakantiekolonie werd opgericht voor zwakke kinderen uit Antwerpen. Na een recente verbouwing wordt het complex, opnieuw met de naam "VILLA MARITIEM", uitgebaat als horeca.

  • MONTEYNE G., VANDAELE R., Wenduine, van middeleeuws vissersdorp tot familiebadplaats, Beernem, 2008, p. 104, p. 250-251.

Auteurs: Van Vlaenderen, Patricia
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties

  • Omvat
    Bas-reliëf

  • Omvat
    Tweegezinswoning

  • Omvat
    Villa Rozendal

  • Is deel van
    Wenduine


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Zeevillalaan [online], https://id.erfgoed.net/themas/6741 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.