Zuidzandstraat

Beschrijving

Rechte straat, voorheen de Molenstraat, tussen de Markt en de Leopold II-laan. Aanleg horend bij de stedenbouwkundige ontwikkeling ten westen van de Kerkstraat, in 1902 wordt een algemeen urbanisatieplan (zie historische inleiding) bij K.B. goedgekeurd. Door de Eerste Wereldoorlog zullen deze plannen pas vanaf de jaren 1920 worden uitgevoerd. Halverwege wordt de straat gedwarst door de Schuttersstraat.

Woonstraat met aaneengesloten bebouwing van drie à vier bouwlagen onder plat dak. Enerzijds bestaande uit enkele appartementen vanaf het begin van de 20ste eeuw (zie nummers 16, 20, 22) met eclectische en neoclassicistische gevelparementen. Bij nummer 24 heeft het parement met sierbakstenen een witte beschildering. Anderzijds kleine appartementen uit de jaren 1950. Voorts recentere woningen en nieuwbouw.

• MONTEYNE G., VANDAELE R., Wenduine, van middeleeuws vissersdorp tot familiebadplaats, Beernem, 2008, p. 104.

Auteurs: Van Vlaenderen, Patricia