Diksmuidestraat (Sint-Pieterskapelle)

Gemeente Middelkerke
Deelgemeente Onbepaald
Straat Diksmuidestraat

• Inventarisatie Middelkerke (geografische inventarisatie: 01-01-2002 - 31-12-2002).

Op dit moment is dit object niet beschermd en niet vastgesteld.

Beschrijving

Uitvalsweg in oostelijke richting doorheen de polders; bochtig tracé. Buiten de dorpskern, verspreide hoevebouw onder meer hoeve "BLAUWTORENHOF" (nr. 43): historische hoeve afgebeeld op Ferrariskaart (1770-1778), gelegen ten oosten van de dorpskom midden resten van omwalling. In de dorpskom, noordzijde gedomineerd door kerk midden kerkhof, aaneengesloten bebouwing aan zuidzijde.

Vnl. arbeiders- en burgerhuizen en een hoeve (nr. 98).

Doorsnee-dorpsbebouwing bestaande uit vnl. breedhuizen van één à twee bouwlagen onder pannen zadeldak.

Wederopbouwarchitectuur. Nr. 90-92-94: eenheidsbebouwing gebouwd in opdracht van het Bureel van Weldadigheid naar ontwerp van architecten A. Neirynck (Blankenberge) en J. Heyneman (Uitkerke) van 1920; bestaande uit lage dubbelhuisjes onder doorlopend en overstekend zadeldak, doorbroken door getrapte dakvensters. Nr. 100: met schijnvoegen gecementeerde lijstgevel voorzien van rechthoekige muuropeningen in vlakke omlijsting met oren en sluitstenen.

Voorts, art-decogeïnspireerd gevelparement (nr. 106) cf. gegolfde belijning van daklijst en ijzeren hek van verdiepte deur.

ALGEMEEN RIJKSARCHIEF BRUSSEL, DVG., 11821.