Diksmuidestraat (Sint-Pieterskapelle)

Beschrijving

Uitvalsweg in oostelijke richting doorheen de polders; bochtig tracé. Buiten de dorpskern, verspreide hoevebouw onder meer hoeve "BLAUWTORENHOF" (nummer 43): historische hoeve afgebeeld op Ferrariskaart (1770-1778), gelegen ten oosten van de dorpskom midden resten van omwalling. In de dorpskom, noordzijde gedomineerd door kerk midden kerkhof, aaneengesloten bebouwing aan zuidzijde.

Voornamelijk arbeiders- en burgerhuizen en een hoeve (nummer 98).

Doorsnee-dorpsbebouwing bestaande uit voornamelijk breedhuizen van één à twee bouwlagen onder pannen zadeldak.

Wederopbouwarchitectuur. Nuymmer 90-92-94: eenheidsbebouwing gebouwd in opdracht van het Bureel van Weldadigheid naar ontwerp van architecten A. Neirynck (Blankenberge) en J. Heyneman (Uitkerke) van 1920; bestaande uit lage dubbelhuisjes onder doorlopend en overstekend zadeldak, doorbroken door getrapte dakvensters. Nummer 100: met schijnvoegen gecementeerde lijstgevel voorzien van rechthoekige muuropeningen in vlakke omlijsting met oren en sluitstenen.

Voorts, art-decogeïnspireerd gevelparement (nummer 106) zie gegolfde belijning van daklijst en ijzeren hek van verdiepte deur.

• Algemeen Rijksarchief Brugge, DVG., 11821.

Auteurs: Huys, Martine; Kerrinckx, Hans; Vanneste, Pol