Henri Jasparlaan (Westende-Bad)

Beschrijving

Verbindingsweg tussen Westende-Dorp en Westende-Bad, ontworpen in 1913 en uitgevoerd kort na de Eerste Wereldoorlog. Vanaf Gen. Grossettilaan in recht tracé; aan gemeentegrens met Middelkerke (zogenaamd Uitbreiding) overgaand in Parklaan. Losse villabouw; aaneengesloten lage appartementen tussen Westenlaan en Arendlaan. Vernietiging van de villa's tijdens de Eerste Wereldoorlog, wederopbouw in de jaren 1920.

Een aantal panden aan de noordzijde en aan de zuidzijde van de Henri Jasparlaan zijn opgenomen in het beschermd dorpsgezicht Westende-Bad (M.B. 17.04.1996). Een deel van de Henri Jasparlaan ligt in het dorp Westende (zie onder Westende).

• Afdeling Ruimtelijke Ordening, Huisvesting en Monumentenzorg West-Vlaanderen, Cel Monumenten en Landschappen, archief nr. 726 (dorpsgezicht).

Auteurs: Huys, Martine; Kerrinckx, Hans; Vanneste, Pol