Zeedijk (Middelkerke)

Beschrijving

Circa 2700 meter lange wandeldijk met typerende hoogbouwlintbebouwing, onderbroken door korte, haaks ingeplante straten naar achterliggende Leopold- en Parklaan; pleinvorming ter hoogte van Epernayplein, de A. Van Caillie- en Parijsstraat alwaar verdiept speelplein (voormalige tenniscourt) en casino, sinds 1914 op vooruitgeschoven strandhoofd (zie Epernayplein).

1875: voorlopige Zeedijk.

1898: verstening van het centrale gedeelte van de dijk (deels bewaarde bakstenen bedijking), verstening gedeelten Mariakerke-Middelkerke en Middelkerke-Westende respectievelijk in 1904 en 1909. Laatstgenoemde gedeelte bleef onbebouwd tot de jaren 1970.

Tussen 1875 en 1884 bouw van tweeëndertig zogenaamde villa's (smalle burgerhuizen in de rij) in eclectische stijl aan de dijk, grote panden zoals hotels in classicistische stijl. Nog twee bewaarde villa's van de eerste generatie: "VILLA COGELS" (nummer 58, circa 1900) en "VILLA DORIS" (nummer 177, circa 1899). Vernietiging van de meeste villa's gedurende de Eerste Wereldoorlog (zie prentbriefkaarten). Herstel en wederopbouw naar versoberd vooroorlogs model, zie typerende souterrains en loggia's. Bewaarde voorbeelden: voormalig "HOTEL CONTINENTAL" uit de jaren 1920 (zie nummer 59); hotel "LA SIËSTA" (zie nummer 72); andere voorbeelden afgebroken tussen 1996 en juni 2000 (nummer 141 "LES MOUETTES", nummer 186, nummer 188 "HUIZE EUREKA").

Beperkte eerste generatie appartementsgebouwen van drie à vijf bouwlagen uit het late interbellum, zie nummer 68 "BRASSERIE PALLIETER" met geelbakstenen parement en nummer 243 "LA PIMPERNELLE" met gecementeerd parement. Beperkte schade tijdens Tweede Wereldoorlog, het Casino-Kursaal brandt af. In de late jaren 1950/ vroege jaren 1960 ontwikkelt Middelkerke zich tot een populaire badplaats, met als gevolg het bouwen van appartementsgebouwen ter vervanging van villa's en hotels; aanvankelijk acht bouwlagen echter snelle overgang naar negen bouwlagen. Over het algemeen blijft de smalle parcellering van de villa's behouden; breder opgevatte residenties gaan mogelijk terug op een hotel of op samengevoegde percelen. Typerende naamgeving naar populaire vakantiebestemmingen. Nummer 50:  "GEMMA" van acht bouwlagen boven souterrain, sokkelvormende begane grond en ronde bovenbouw van gele sierbaksteen. Nummers 98 en 161: smalle appartementen "MONT BLANC" en "BELLA VISTA"; respectievelijk zes en vijf bouwlagen, bij laatstgenoemde boven souterrain met schuin aflopend voorland; uitkragende erkers van witte sierbaksteen. In de hal van nummer 222/ Johannastraat, "PLEIN SUD", faiencetableau met voorstelling van vissen, gesigneerd J. Renard, mogelijk gerecupereerd uit afgebroken villa. De appartementsbouw uit deze periode is op heden slechts in heel beperkte mate vervangen door blokken uit de jaren 1990.

Vanaf de Paul Houyouxstraat, tot voor enige decennia grotendeels nog duinengebied, appartementsbouw op brede percelen ingezet vanaf de jaren 1970 en vooral 1980. Nummer 232 "RES. GALAXY", nummer 240 "RESID. 2000", nummer 242 "RESID. ROMANZA": residenties met garages en bovenliggende zwembaden aan de Parklaan; eveneens lage conciërgeries. Vanaf de L. Logierlaan tot de grens met Westende, nog onbebouwde strook.

• VAN TROOSTENBERGHE R., De bouw van de zeedijk te Middelkerke, in Graningate, nr. 11, 1983, p. 123-156.

Auteurs: Huys, Martine; Kerrinckx, Hans; Vanneste, Pol