Alfons Pieterslaan

Beschrijving

Van Vindictivelaan naar Petit Paris; oorspronkelijk "Boulevard du Midi", sinds 1912 genoemd naar Oostends burgemeester van 1892 tot 1912. De aanleg kadert in eerste fase van de westelijke stadsuitleg volgens plan van L. Crépin van 1867: rechtlijnige doortrekking van de Nieuwpoortsesteenweg vanaf het knooppunt met de andere oude invalsweg Torhoutsesteenweg, id est Petit Paris, naar het zuidelijke stadsgedeelte ter hoogte van de toenmalige handelsdokken en aldus zuidas van de beoogde ringontsluiting nieuwe verkavelingen-bestaande stad. 1897-1901: aan zuidelijke straatzijde recht tegenover Rogierlaan, bouw van nieuwe parochiekerk Sint-Jozef, de eerste in de westelijke stadsuitleg.

Van meetaf aan domineert de handelsfunctie. Zuidelijke straatzijde, tussen Stockholm- en Ieperstraat, eertijds locatie van houthandel. Zuidelijke hoek Ieperstraat, tot circa 1975 ingenomen door het eclectische "Hoofdlokaal II" van de coöperatieve S.E.O. met herberg en magazijn zogenaamd "Biercoo", naar ontwerp van architect L. Poupaert (Oostende) (zie Amsterdamstraat) . Ook locatie van nieuwe rijkswachtkazerne (nummer 39) en recente, overdekte winkelgalerij "Permeke shopping center" uitgevend op de Torhoutsesteenweg.

Straatbeeld met vrij heterogeen karakter. Eerder sporadisch bewaarde basisbebouwing uit het laatste kwart van de 19de eeuw - eerste kwart van de 20ste eeuw, veelal met verbouwde begane grond. Neoclassicistisch getinte rijhuizen met twee en een halve à drie bouwla(a)g(en) en drie à vier traveeën onder zadeldak. Nummers 1 A, 3, 5, 10, 16, 18, 32, 33, 35, 37, 41, 43, 45, 47, 49, 51, 53, 58, 84, 86, 92, 96, 104, 130: bepleisterde of gecementeerde en beschilderde lijstgevels met eenvoudig hoofdgestel en meestal rechthoekige vensters, al of niet in geriemde omlijsting, en voorzien van doorgetrokken onderdorpels. Nummer 5: parement van geglazuurde tegels. Nummers 34-38 met vernieuwd bakstenen gevelparement. Voorts ook eclectische panden veelal met smalle deurtravee als trappenhuis en brede venstertravee gemarkeerd door balkon of erker zie nummers 48, 50, 102 en onder meer ook als risaliettuitgevel zie nummer 122; nummer 100 met middentravee oplopend in halfrond fronton met schelpvulling; nummer 120 met neobarok dakvenster.

Bebouwing uit het interbellum bestaande uit handels- en appartementsgebouwen van drie à vier bouwlagen, art-decogetint of aanleunend bij de nieuwe zakelijkheid. Ook enkele oudere panden aangepast in art-decostijl zie nummers 57, 69 onder meer met typische belettering "GEO. VANSEVENANT". Nieuwe bouw blijkbaar voornamelijk ingezet vanaf jaren 1950-1960. Handels- en appartementsgebouwen tot zeven bouwlagen, de oudste meestal met gevelparement van geglazuurde bakstenen en oplopende, uitkragende erkerpartij. Nummer 20 met afgeronde hoek bij Ieperstraat en horizontale, gecementeerde vensterregisters. Vanaf de jaren 1960, bekisting met betonplaten zie onder meer nummer 109. Nummer 85: warenhuis met laag, kubistisch gevelfront van beton.

• FALISE J.-P., Straatnamen te Oostende, in De Plate, 1987, p. 89-91, 124-126.
  • FOUTRY V., De coöperatieve S.E.O. Oostende, la coopérative S.E.O. Ostende, 1892-1956. Geschiedkundig overzicht uitgegeven ter gelegenheid van de officiële opening van het nieuw gebouwen-complex, historique édité à l'occasion de l'inauguration officielle de ses nouveaux bâtiments in De cooperatieve S.E.O. Oostende, bijzonder nummer, aug. 1956.
  • HOSTYN N., Architecten van Oostende-Belle-Epoque, XXI: Louis Poupaert in De Plate, 1979, p. 80.
  • LAUREYS D., Burgemeester Alfons Pieters in De Plate, 1989, p. 4-9, 106-108, 150-155.