Oudstrijdersplein

Beschrijving

Plein op de plaats waar de Steensedijk, de Stenedorpstraat en de Zilverlaan samenkomen, aan de noordrand van Stene-Dorp. Op vraag van de Oudstrijdersbond van Stene werd deze naam aan het pleintje toegekend in 1946. Huidige vorm na het overwelven van het Stenemolengeleed in 1969-70 en het verdwijnen van het brugje over deze gracht. Het Stenemolengeleed, gelegen tussen de achterkant van de huizenrij aan de Steensedijk en het kerkhof, werd omgevormd tot wandelpad. Voornamelijk 19de-eeuwse huizen, of uit het eerste kwart van de 20ste eeuw van één à twee bouwlagen onder zadeldaken (nok evenwijdig met rooilijn); deels met aangepaste parementen. Getypeerd door horecazaken op de hoeken van de op het pleintje uitkomende straten, onder meer " 't Pomptje" (nummer 2/ Zilverlaan) en "De Vlasschaard", vroeger "Au Pavillon" (hoek Schorrestraat), gebouwd in 1870. Laatstgenoemde met behouden volume en rondboogvensters in zijtuitgevels; dakkapellen recent toegevoegd, rechthoekige muuropeningen oorspronkelijk getoogd; interieur vernieuwd met uitzondering van cementtegels in trompe-l'oeilmotief.

• DESCHACHT D., Straatnamen van Oostende van A tot Z, Oostende, 1998, p. 120.
  • DE SMEDT H., Stene, een dorp in de stad, Stene, 1978, p. 32.