Peter Benoitstraat

Beschrijving

Van Alfons Pieterslaan naar Kaïrostraat. Zogenaamd naar Vlaamse toondichter (Harelbeke, 1834-Antwerpen, 1901). Aanleg kadert in de verdere westelijke stadsuitleg in aansluiting bij de eerste fase volgens plan L. Crépin van 1867. Schuinlopende straat met rijbebouwing; woonfunctie.
Straatbeeld met nog vrij homogeen karakter.

Basisbebouwing van twee à drie bouwlagen, uit begin 1900, zie dateringen. Overwegend samenstellen van eclectische enkelhuizen soms met art-nouveaugetinte afwerking zie belijning van ijzerwerk, dakvensters, erkers, consoles, vensters onder meer accoladebogig bij nummer 73, en tegeltableaus met bloemmotieven (nummer 5). Verwante opstanden met souterrain, twee à drie bouwlagen en twee ongelijke traveeën onder pannen zadel- of mansardedak. Veelal gecementeerde en beschilderde lijstgevels onder meer verlevendigd met schijnvoegen, imitatiebanden, spiegels; ook parementen van geglazuurde bakstenen, bij nummers 49-51 gesigneerd "M. DECOSTER CARRELAGES 66 RUE DU CAÏRE 68. OOSTENDE" en bij nummer 57 met verwerking van arduin voor kordons. Brede venstertravee meestal als risaliet gemarkeerd door gietijzeren leuning van bel-etagevenster, erker met bekronend balkon en al of niet oplopend in uitgewerkte trap-, tuit- of schoudergevel waarin dateringen 1903 (nummer 39), 1904 (nummer 53), 1905 (nummers 36, 60), 1906 (nummers 52, 54). Smalle deurtravee als trapkast; nog veelal beglaasde deuren met gestileerde gietijzeren hekjes; bovenlichten, bij nummer 45 met glas-in-loodvoorstelling van eenden en opschrift "Villa Marguerite"; huisnaaminscripties ter hoogte van deur onder meer op bovendorpels zie. "Villa Jeannine" (nummer 10), "Les Eglantines" (nummer 20), "Villa Chicago" (nummer 22), "Johanna" (nummer 30), "Villa Boniface" (nummer 33), "Villa Blanchee" (nummer 35), "Willy" (faiencetegeltableau nummer 59). Interieur nummer 57 bewaart in de hal nog zes muurschilderingen id est landschapstaferelen met molens en vogels gesigneerd en gedateerd H. Verbeke, 1908.
Anderzijds ook enkele uitgesproken neoclassicistische burgerhuizen met gecementeerde, witbeschilderde lijstgevel geritmeerd door kolossale pilasters op de bovenverdieping. Nummer 1 a: bijkomend mezzanino. Nummer 75: enkelhuis met brede venstertravee oplopend in gebroken fronton. Nummer 77: meest "klassieke" opstand - type dubbelhuis van drie bouwlagen en vier traveeën - met hoekrisaliet, geblokte en Ionische pilasters respectievelijk op begane grond en bovenverdieping, eenvoudig entablement met steigergaten, en versierde panelen op de borstwering.
Voorts twee neogotisch getinte panden van donkere baksteen zie. nummers 15, 38; eerst genoemde met verwerking van geglazuurde bakstenen voor strekken van muuropeningen en belijning van Brugse travee in trapgevel van deurtravee.
Weinig nieuwe bouw zie onder meer nummer 7 met vier bouwlagen en achteruitwijkende dakverdieping, echter wel vernieuwde gevelparementen en enkele tot garage verbouwde souterrains.

• QUAEGEBEUR M., Een "Thuishaven" in de Peter Benoitstraat, in Lange Nelle, 7, 1995, p. 169-176.

Auteurs: Delepiere, Anne Marie; Kerrinckx, Hans; Vanneste, Pol; Hooft, Elise; Callaert, Gonda