Plantenstraat

Beschrijving

Van Oude Molen- naar Hennepstraat. Aanleg kadert in de verdere westelijke stadsuitleg naar plan van V. Besme van 1899 id est het gebied tussen Koninginnelaan en North-/Elisabethlaan. Rechtlijnige straat met knik ter hoogte van kruispunt Frère Orbanstraat.

Woonfunctie. Vrij homogeen straatbeeld. Rijbebouwing uit interbellum, overwegend met burgerwoningen. Huisnamen nog vrij frequent. Enkelhuizen met twee à voornamelijk drie bouwlagen, soms souterrain en twee ongelijke traveeën onder zadeldak, plat - of mansardedak. Enerzijds eclectische panden zie. nummer 90, sporadisch met late art-nouveau-inslag of neo-Lodewijk XVI-getint zie. nummers 18, 72 zogenaamd "Mon Repos" en gedateerd 1928 in spiegelbogig fronton.

Anderzijds overwegend art-decogetinte rijhuizen onder meer getypeerd door verticaliserende gevelfronten met hoger oplopende venstertravee, getrapte profielen en gegroefde vlakken zie. nummers 8, 10, 41 - 47, 51, 53, 65 gesigneerd architect J. Maes (Oostende) en aannemer H. Boudolf (Oostende), 67, 75, 77, 84 gesigneerd aannemer H. Loncke (Oostende), 86, 88 en 90; twee laatstgenoemden gesigneerd architect L. D'Helft (Oostende).

Voorts ook enkele appartementsgebouwtjes met modernistische inslag zie. nummer 1-1A gesigneerd aannemer M. Gobin.

Auteurs: Delepiere, Anne Marie; Kerrinckx, Hans; Vanneste, Pol; Hooft, Elise; Callaert, Gonda