Prinses Clementinaplein

Beschrijving

Driehoekig plein ten zuidoosten van Koninginnelaan; pendant van het rechthoekige Prinses Stefanieplein ten noordwesten. Zogenaamd naar dochter Leopold II. Aanleg kadert in de verdere westelijke stadsuitleg aansluitend bij de eerste fase volgens plan van L. Crépin van 1867; de vanaf 1889 aangelegde Koninginnelaan wordt verfraaid met twee hogergenoemde squares naar ontwerp van landschapsarchitect E. Lainé. Persoonlijke tussenkomst van Leopold II in selectie kandidaat-kopers en behandeling van bouwaanvragen.

Concentrisch aangelegd grasplein met bomen, paden en centrale rozenpergola waarin bronzen borstbeeld van Leopold II op arduinen zuiltje, omgeven door zitbanken.

Oorspronkelijke rijbebouwing aan zuid- en oostzijde bestaat uit burger- en herenhuizen uit het eerste kwart van de 20ste eeuw; nog veelal behouden voortuintjes afgezoomd met hekken. Overwegend eclectische breedhuizen soms met souterrain, twee à vier bouwlagen en twee ongelijke à drie traveeën onder zadel- of mansardedak zie nummer 62, waarvan meerdere gesigneerd architect C. Pil (Oostende) zie onder meer het gerenoveerde nummer 46 en nummer 48. Nummer 16 uit interbellum, echter met neobarok getinte klokgevel gemarkeerd door gevelbrede erker, in de lijn van vooroorlogse eclecticisme. Nummers 18-22 traditioneel heropgebouwd na de Tweede Wereldoorlog. Nummer 38 met neoclassicistische inslag, naar verluidt van 1912.

Voorts recente appartementsgebouwen tot acht bouwlagen ter hoogte van één of meerdere oorspronkelijke panden.

Auteurs: Delepiere, Anne Marie; Kerrinckx, Hans; Vanneste, Pol; Hooft, Elise; Callaert, Gonda

Aanvullende informatie

Het borstbeeld van Leopold II is gemaakt door kunstenaar Thomas Vinçotte. Het is niet bekend wanneer het beeld werd gemaakt.

• Informatie verkregen door de stad Oostende (december 2020).
Auteurs : Hooft, Elise