Raversijdestraat

Beschrijving

Begint aan Troonstraat en eindigt aan Diksmuidestraat. Maakt deel uit van het tracé van de vroegere "Duinenweg" (zie Duinenstraat), lopende vanuit Middelkerke tot tegen huidige Torhoutsesteenweg. Het gebogen stuk waar nu de Raversijdestraat is, wordt verhard in 1872-1873, als vertakking met dezelfde naam van de "Albertusstraat" (nu Aartshertogstraat). Wordt opgenomen in geometrisch verkavelingsplan van Albertuswijk. Door aanleg van Troonstraat, wordt tracé van Raversijdestraat verbroken; westelijk gedeelte wordt in 1970 Duinenstraat genoemd. Straat met kasseien, ligt enkele meters lager dan Zeedijk, in het midden van de straat dubbele helling naar Zeedijk waarop een overhellend gebouwtje uit interbellum met sanitaire voorzieningen.

Vroegste bebouwing langs Duinenweg bestaande uit vissershuisjes (reeds aangeduid op Ferrariskaart 1770-1778), geen enkel bewaard. Samen met Dorpstraat is "Albertusstraat" vroegste bebouwde straat in verstedelijking van Mariakerke: enkele jaren na verharding worden stilaan burgerhuizen en vakantieverblijven gebouwd, bijvoorbeeld nummer 23, onderkelderd burgerhuis van 1887 (zie jaartal in top) met afgeknotte puntgevel. Begin van het eerste kwart van de 20ste eeuw invoer van bouwstijlen uit stedelijke architectuur, bijvoorbeeld nummer 25, eclectisch burgerhuis met pseudo-mansardedak met typerende gebogen druiplijsten van de muuropeningen. Straat toen gekenmerkt door hotels, bijvoorbeeld het nu verdwenen "Hotel Beau Séjour" op de hoek met de Vergeet-mij-nietjeslaan, en handelszaken, bijvoorbeeld "Bazar Le Petit Moulin", nu café "Casserole" op nummer 2, eclectisch winkelhuis met invloed van neo-Vlaamse renaissance, zie speklagen, faiencetegels in borstweringen en ondertussen verdwenen obelisken op schouderstukken van tuitgevel. Tweede bouwfase in interbellum, bijvoorbeeld nummer 22, zogenaamd "Hianemi", klein burgerhuis van jaren 1930 naar ontwerp van A.L. Jacquart (Oostende) en nummers 52 en 54, gecementeerde burgerhuizen met lichte art-deco-inslag. Egaal straatbeeld sterk verstoord door recente appartementsgebouwen. Gietijzeren lantaarnpalen.

• DESCHACHT D., Straatnamen van Oostende van A tot Z, Oostende, 1998, p. 133.

Auteurs: Delepiere, Anne Marie; Kerrinckx, Hans; Vanneste, Pol; Hooft, Elise; Callaert, Gonda